1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori: Lahjakkaat nuoret tutkijat äänestävät jaloillaan kun yliopisto leikkaa

Helsingin yliopiston henkilöstöleikkauksilla voi olla dramaattisia vaikutuksia, varoittaa professori Jukka Kekkonen. Osa lupaavista tutkijoista tekee leikkauksista omat johtopäätöksensä.

Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen. Kuva: Yle

Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen arvostelee Helsingin yliopiston henkilöstövähennyksiä. Kekkosen mukaan lähes tuhanteen henkeen nousevien vähennysten vaikutukset voivat olla dramaattisia.

– On itsestään selvää että opetuksen määrä vähenee. Myös opetuksen kehityshankkeet vaikeutuvat, arvioi Kekkonen Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Osa nuorista, lahjakkaista tutkijoista todennäköisesti tekee omat johtopäätöksensä leikkauksista.

– Tieteenteon kannalta tämä on todella valitettavaa, koska osa heistä on jo äänestänyt jaloillaan, ja osa on niin tekemässä.

Leikkaukset tulevat professorin mukaan näkymään sekä yliopiston ilmapiirissä, että tuloksellisuudessa.

– Tiede on instituutio, joka edellyttää hyvin pitkäjänteistä toimintaa. Leikkaukset asettavat vaakalaudalle tieteellisen toiminnan, mikä pitkällä aikavälillä näkyy myös tuloksissa. Henkilöstövähennykset ovat jo vaikuttaneet yliopiston henkiseen ilmapiiriin ja sitä kautta kriittiseen keskusteluun ja ajattelun edellytyksiin, jotka liittyvät yliopistolaitoksen perustehtäviin.

Helsingin yliopisto kertoi keskiviikona vähentävänsä henkilöstöään kahdessa vuodessa 980 työntekijällä. Irtisanottavia on noin 570. Vuoteen 2020 mennessä vähennetään 160 määräaikaista tutkijaa ja opettajaa. Lisäksi yliopisto järjestelee toimintaansa uudelleen ja yhtiöittää ainakin täydennyskoulutuksen.

Kekkonen muistuttaa että vaikeassakin taloustilanteessa leikkaukset kertovat valinnoista.

– Se että yliopistot ovat aikaisempina, niin sanottuina hyvinä vuosina, saaneet kohtuullisen hyvin rahaa, ei merkitse että nyt pitäisi tehdä tämän suuruisia leikkauksia, ja erityisesti että leikkaukset kohdistetaan näin mittavina Helsingin yliopistoon, joka on maamme ainoa kansainvälisesti varteenotettava huippuyliopisto.