Greenpeacen testi: Ulkoiluvaatteet kyllästetty terveydelle vaarallisilla fluoriyhdisteillä

Ympäristöjärjestö testasi 40 ulkoilutuotetta, joista vain neljästä ei löytynyt haitallisia perfluorattuja yhdisteitä. Noin puolesta tutkituista vaatteista ja ulkoilutarvikkeista sisälsi suuria määriä vettä ja likaa hylkiviä kemikaaleja.

Kotimaa
Isä ja äiti kahden poikansa kanssa päiväretkellä Perhonjoen retkeilureitillä.
Juha Kemppainen / Yle

Ulkoiluvaatteet ovat täynnä terveydelle vaarallisia fluorokemikaaleja, kertoo Greenpeace.

Ympäristöjärjestö testasi 40 ulkoilutuotetta, joista vain neljästä ei löytynyt ihmiselle ja ympäristölle haitallisia perfluorattuja alkyyliyhdisteitä. PFC-yhdisteillä parannetaan vaatteiden ja muiden ulkoiluvarusteiden vedenpitävyyttä ja lianhylkivyyttä.

Greenpeace tutki (siirryt toiseen palveluun) tunnettujen ulkoilumerkkien, kuten Haglöfsin, Jack Wolfskinin ja North Facen takkeja, housuja, reppuja ja käsineitä sekä muita ulkoilutarvikkeita.

Laboratoriotulosten mukaan peräti 18 tuotteesta löytyi suuria määriä fluorattuja yhdisteitä, vaikka niiden valmistajat ovat kertoneet lopettaneensa yhdisteiden käytön. Greenpeace nostaa esimerkiksi Norjassa myytävän Haglöfsin kengän, joka sisälsi perfluorattuihin kemikaaleihin kuuluvaa PFOA-happoa 18 kertaa enemmän kuin maan lait sallivat.

Fluoratut yhdisteet rikastuvat ravintoketjussa ja kertyvät ihmisen elimistössä veren proteiineihin, munuaisiin ja maksaan.

THL:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan nämä yhdisteet saattavat aiheuttaa maksasairauksia sekä oppimis- ja käyttäytymishäiriöitä. Lisäksi fluoratut yhdisteet voivat heikentää elimistön puolustusjärjestelmää ja häiritä ihmisen hormonitoimintaa.

EU rajoitti perfluorattujen yhdisteiden käyttöä tuotteissa vuosituhannen alussa. Monet valmistajat korvasivat niitä terveydelle ja luonnolle vähemmän haitallisilla yhdisteillä.

Nyt on kuitenkin huomattu, että monet korvaavista kemikaaleista muuttuvat elimistössä PFC-yhdisteiksi, ja eivät ole sen turvallisempia. Tästä syystä fluorattujen yhdisteiden käyttörajoituksia aiotaan laajentaa lähitulevaisuudessa.