Soturikissat vai Lumikki-trilogia? Nuorten aikuisten kirjahyllystä suursuosioon

Salla Simukan Lumikki-trilogian käännösoikeudet on myyty kymmeniin maihin, mutta kun romaanit löytyvät kirjaston nuorten aikuisten hyllystä, ne jäävät monilta huomaamatta. Kirjastovirkailija suosittelee tutustumaan nuorten aikuisten kirjallisuuteen ennakkoluuloitta.

kirjallisuus
Marjo Asikainen esittelee nuorten kirjasuosikkeja
Tanja Perkkiö / Yle

Nuorten aikuisten hyllyssä on paljon fantasiaa, jännitystä ja historiallisia seikkailuja. Kirjastovirkailija Marjo Asikainen Savonlinnan pääkirjasto Joelissa on poiminut sieltä Salla Simukan Lumikki-trilogian, jonka takakansi paljastaa sen kansainvälisestikin kiinnostavaksi. "Käännösoikeudet on myyty 37 maahan." Silti kaikki puhuvat vain Sofi Oksasesta.

– Nämä kirjat voisivat olla myös aikuisten hyllystä. Kannattaa katsella luettavaa muualtakin kuin sieltä mihin on tottunut, rohkaisee Asikainen.

Harry Potter-sarja toi nuortenkirjallisuuden aikuistenkin tietoisuuteen ja suosioon vuosituhannen alussa. Itsekin ihastuin kirjojen maailmaan ja viihdyin Harry Potterin parissa. Siksi päädyin etsimään potentiaalisia hittikirjoja nuorten osaston puolelta.

Soturikissoja tehdään kimpassa

Monella kirjastokäynnillä olen saanut kuulla Soturikissat-sarjan kuluvan varhaisnuorten käsissä. Kaveripiirin varhaisteinit vahvistavat asian. Tosin kummitytön mielestä Soturikissat on "vähän tylsä."

– Soturikissoja on jo useita rinnakkaisia sarjoja ja sama kirjailija Erin Hunter, on kirjoittanut myös sarjan, jossa päähenkilöitä ovat koirat, kertoo Marjo Asikainen.

Suosion voi kirjastossa päätellä myös siitä, mitkä kirjat ovat hyllyssä, mitä pitää jonottaa.

Wikipedia paljastaa, että nimen takana on kirjoittajatiimi. Suosion voi kirjastossa päätellä myös siitä, mitkä kirjat ovat hyllyssä, mitä pitää jonottaa. Ei löydy Soturikissojen ensimmäistä osaa varaamatta. Faneilla on nettisivuja ja verkostoja. Kuulen, että Koululaisen kirjeenvaihtoilmoituksissakin mainitaan tämä kirjasarja.

– Nuortenkirjoissa on paljon sarjoja ja se on hyvä, koska jos lukee yhden kirjan ja pitää siitä, haluaa lukea toisenkin, mikä on hyvä. Siis on hyvä, että lukee, hymyilee kirjastovirkailija Asikainen.

Sarjamuotoisuus kantaa, kun saa faneja peräänsä, epäilen. Luinhan minäkin kaikki Viisikot, Lotat ja Neiti Etsivät. Viimeksi mainittuja, kuten muitakin vanhoja sarjoja, kysellään kuulemma kesäisin, ehkä kaltaiseni aikuiset hakevat nuoruutensa suosikeista kepeää lomanostalgiaa. Ja eihän sarjamuotoisuus ole aikuistenkaan kirjallisuudessa tuntematon, tietenkään.

Nappulasta lainataan kerralla paljon

Lainaan lopulta Simukan tirlogian lisäksi muutaman vielä lukematta jääneen Eoin Colferin Artemis Fowl-romaanin, Michael P. Spradlinin Nuori temppeliherra-sarjan ykkösosan Graalin vartija ja Elina Rouhiaisen Susiraja-sarjan ensimmäisen osan "hirveän jännittävän" Kesytön-romaanin.

– Minusta ainakin se nosti hiukset pystyyn, suosittelee kirjastovirkailija Marjo Asikainen.

Lähden lasten ja nuorten kirjaosasto Nappulasta tyypilliseen tapaan, ison kirjakassin kanssa.

– Kyllä täältä lainataan yleensä paljon kerralla, tietää Asikainen.