Pohjois-Ruotsiin voi tulla melkein Britannian kokoinen jättilääni

Ruotsissa ollaan valmistelemassa lääneihin suorastaan täysremonttia. Pohjoiseen uudistus voisi toteutuessaan muodostaa jättimäisen Norlannin läänin, joka olisi suurempi kuin Valko-Venäjä ja melkein yhtä iso kuin Britannia.

Ulkomaat
Ruotsin neljä pohjoisinta lääniä saatetaan yhdistää valtavaksi Norlannin lääniksi.
Yle

Ruotsissa valmisteilla oleva aluehallintouudistus voi muodostaa pohjoiseen suurläänin, joka vastaa pinta-alaltaan kahta kolmasosaa Suomen maapinta-alasta. Jättimäinen suur-Norlanti olisi kooltaan melkein Britannian kokoinen lääni.

SVT Nordnyttin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin hallitus on jo kertonut pyrkivänsä nykyistä selvästi pienempään läänimäärään. Pohjoisessa tämä tarkoittaa todennäköisimmin sitä, että neljä pohjoisinta lääniä eli Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland ja Jämtland yhdistettäisiin yhdeksi, yli 220 000 neliökilometrin hallintoalueeksi.

Suomessa samaan pinta-alaan pääsemiseksi pitäisi yhdistää Lappi, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala.

Lääni olisi niin laaja, että sitä pienemmiksi jäisivät muun muassa sellaiset maat kuin Valko-Venäjä, Senegal ja Syyria. Britannian pinta-ala on parikymmentä tuhatta neliökilometriä suurempi kuin suunnitellun jätti-Norlannin.

Tavoitteena miljoonan asukkaan läänit

Ruotsissa aluehallintouudistuksella on kerrottu tavoiteltavan noin miljoonan asukkaan kokoisia yksiköitä, joita kerrotaan pidettävän tehokkuuden kannalta riittävän suurina. Aiotussa suur-Norlannissa asukkaita olisi vajaa 900 000.

Pohjoisessa suuruuden ekonomiaan suhtaudutaan epäillen.

– Ajatellaanpa vaikkapa Kiirunassa asuvaa tulevan suurläänin aluehallintovaltuutettua, jonka pitää matkustaa kokoukseen Sundsvalliin asti: siitä tulee erittäin vaikeaa. Ja on helpompi esimerkiksi lakkauttaa palveluja, kun päätökset tehdään kaukana, kritisoi luulajalainen Ruotsin kokoomuksen maakäräjäedustaja Mattias Karlsson SVT:lle.

Suunnitellun suurläänin päähallintopaikaksi vahvimmilla on Sundsvall. Tulevan jätti-Norlannin pohjoisimmasta kaupungista Kiirunasta tulee tietä pitkin matkaa Sundsvalliin noin 860 kilometriä. Se on hieman enemmän kuin Helsingistä Rovaniemelle ja noin saman verran kuin Helsingistä Minskiin.

Pohjoisessa pidetäänkin erityisen tärkeänä sitä, että suurläänin keskushallintopaikan sijainti harkittaisiin tarkoin koko alueen kannalta.

Ruotsin hallituksen odotetaan esittelevän suunnitelmansa aluehallinnon ja läänijaon uudistamiseksi maaliskuun alussa.