Keskustelu Ärjänsaaresta käy kuumana – UPM: "Yksittäisiin twiitteihin ei vastata"

Oulujärven Ärjänsaaressa piakkoin alkavat hakkuut ovat herättäneet runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Huolestuneille yhtiö tarjoaa luettavaksi hoito- ja käyttösuunnitelmaa. Kokosimme artikkeliin twiitit aihetunnisteilla #ärjänhakkuut ja #ärjänsaari.

Kotimaa
Veneitä saaren rannassa.
Keskustelua herättänyt Ärjänsaari on joidenkin mielestä kainuulainen paratiisisaari.Tiia Korhonen / Yle

Kainuun Ärjänsaaressa pian alkavat pienaukkohakkuut ja yläharvennukset herättävät runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Oulujärven Karibiaksi luonnehdittuun saareen jäädytetään tällä hetkellä jäätietä. Metsäyhtiö UPM aikoo aloittaa hakkuut, kun jää on tarpeeksi kestävä.

Keskustelu aiheen ympärillä käy vilkkaana esimerkiksi Twitterissä. Luonnoltaan erikoislaatuisen saaren kohtalo herättää huolta, ja UPM:ää kritisoidaan kovaäänisesti. UPM:llä keskustelua seurataan aktiivisesti, mutta yksittäisiin kommentteihin yhtiö ei ota kantaa.

– Yksittäisiin twiiitteihin me ei vastata, mutta jos meihin on suoraan yhteydessä, lähetämme viestin, josta löytyy Ärjänsaaren hoito- ja käyttösuunnitelma, kertoo UPM Metsän viestintäjohtaja Aili Piironen.

Se on väärä viesti, että olemme tuhoamassa tai raiskaamassa saaren.

Aili Piironen

Piirosen mukaan tilanteesta keskustellaan henkilökohtaisesti, jos ihmiset ottavat itse yhteyttä puhelimitse. Monet ovatkin niin tehneet.

– Ihmiset ovat huolestuneita siitä, mitä saaressa tapahtuu, ja keskustelua ollaan käyty. Kuultuaan, miten tätä asiaa hoidetaan, moni on sanonut, että olemme kertoneet asiasta ihan kiitettävästi. Eihän se ihmisten huolta välttämättä täysin pysty poistamaan.

Yleisön reaktio Ärjänsaaren hakkuisiin ei tullut UPM:n viestinnälle yllätyksenä. Piirosen mukaan keskustelussa liikkuu paljon väitteitä, jotka eivät pidä paikkaansa. Hän ei kuitenkaan halua juurikaan eritellä, mitä ne ovat.

– Se on väärä viesti, että olemme tuhoamassa tai raiskaamassa saaren. Olemme tekemässä pienaukkohakkuita ja yläharvennuksia, emme avohakkuuta. Se on esimerkiksi ollut harhaanjohtavaa tietoa.

UPM:n ei aio näillä näkymin muuttaa viestintäänsä, mutta ensi kesänä yhtiö pitää avoimen tiedotustilaisuuden. Piironen huomauttaa, että jokainen voi tutustua Kainuun ELY-keskuksen hyväksymään Ärjänsaaren hoito- ja käyttösuunnitelmaan (siirryt toiseen palveluun) netissä.

– Se löytyy meidän nettisivuiltamme. Ei kyllä etusivulta, mutta se löytyy sieltä.

Päivitys 28.1.2016 klo 18.56: Twitterissä käytävä keskustelu ei enää päivity automaattisesti artikkeliin. Sen sijaan sitä voi edelleen seurata Twitterin kautta.

Seuraa Twitterissä käytävää keskustelua tästä:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.