Erdoğan: Valtionpäämiehellä oltava enemmän kuin symbolinen rooli

Erdoğanin mielestä on väärin väittää, että hänen halunsa uudistaa Turkin perustuslaki kumpuaisi hänen henkilökohtaisesta kunnianhimostaan.

Ulkomaat
Erdogan
Presidentti Erdoğania verrataan Putiniin. Molempia syytetään epädemokraattisuudesta.EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolustaa kantaansa muuttaa Turkin perustuslakia presidentinjohtoisemmaksi.

Presidentin mielestä on väärin väittää, että hänen halunsa uudistaa Turkin perustuslaki kumpuaisi hänen henkilökohtaisesta kunnianhimostaan. Erdoğan haluaa muuttaa perustuslakia siten, että presidentin rooli muuttuisi seremoniallisesta valtionpäämieheksi, jolla olisi valta panna toimeen päätöksiä.

– On mahdotonta, että kansan valitsemalla presidentillä olisi vain symbolinen rooli, Erdoğan sanoi torstaina puhuessaan kansalaisyhteiskuntaa edustaville ryhmille Ankarassa.

Erdoğanin mukaan Turkin parlamentaarinen järjestelmä on vanhentunut. Järjestelmä, jossa sekä presidentti että pääministeri ovat kansan valitsemia, on Erdoğanin mielestä kestämätön.

– Uusi Turkki tarvitsee uuden perustuslain ja presidenttijohtoisen järjestelmän.

Turkin perustuslain muutosta ajaa Erdoğanin AK-puolue, joka voitti enemmistön parlamenttiin marraskuun vaaleissa. Myös oppositio kannattaa sotilasvallan ajalta periytyvän perustuslain muuttamista, mutta se vastustaa vallan keskittämistä presidentille.

Erdoğan on ehdottanut, että perustuslain muutoksesta järjestettäisiin kansanäänestys.

Lähteet: Reuters