Petrimaljassa sykkivä kantasolu auttaa ymmärtämään perinnöllisiä sydänsairauksia

Tulevaisuudessa kantasolujen avulla saatetaan testata esimerkiksi huippu-urheilijoiden ja riskiammateissa toimivien alttiutta vakaviin rytmihäiriöihin.

Kotimaa
Tutkija katsoo laboratoriossa sykkiviä sydänsoluja mikroskoopin näytöltä.
Petri Aaltonen / Yle

Viime vuosikymmenenä aimo harppauksin edennyt kantasolututkimus etsii ratkaisuja esimerkiksi sydänsairauksien hoitoon ja lääkkeiden kehitykseen.

Tamperelaistutkijoiden labarotoriossa sykkii sydänsoluja, jotka on erilaistettu ihmisen ihosolusta tuotetuista kantasoluista, ja jotka vastaavat luovuttajansa sydänlihassoluja.

Professori Katriina Aalto-Setälä.
Professori Katriina Aalto-Setälä johtaa Tampereella Regean solukeskuksen sydäntutkijoiden ryhmää.Petri Aaltonen / Yle

Keinotekoisesti tuotetut sydänsolut auttavat lääketiedettä ymmärtämään esimerkiksi perinnöllisten sydänsairauksien luonnetta, kertoo professori Katriina Aalto-Setälä Tampereen yliopistosta.

– Me voimme ensimmäistä kertaa tuottaa laboratorio-oloissa sydänsoluja, joilla on sama perimä ja informaatio kuin ihmisellä, jolla on sydänsairaus.

– Uudelleen ohjelmoidut kantasolut ja niistä erilaistetut sydänsolut auttavat ymmärtämään ennen kaikkea perinnöllisiä sydänsairauksia.

Ihosolu muuttuu sydänsoluksi

Aalto-Setälän mukaan esimerkiksi veri- tai ihosolun prosessi kantasolun kautta sydänsoluksi on pitkä, mutta lopulta yllättävän yksinkertainen.

– Japanilainen tutkija havaitsi kymmenkunta vuotta sitten, että on aika yksinkertaista tehdä mistä tahansa solusta, esimerkiksi iho- tai verisolusta laboratorio-oloissa kantasolu.

Keksintö oli ratkaiseva, kun aiemmin oli ajateltu, että kerran erilaistuneet solut eivät voi palautua kantasoluiksi.

– Esimerkiksi verisoluun viedään muutama tekijä, jotka ovat tärkeitä kantasolulle. Ja kun tekijät toimivat solussa pari viikkoa, ne muuttavat solua siten, että se alkaa käyttäytyä kuin kantasolu.

Aikaa muutokseen kuitenkin kuluu. Ihosolu muuttuu kantasoluksi noin kuukaudessa, mutta kantasolujen täytyy kypsyä vielä muutama kuukausi, ennen kuin niistä voidaan tuottaa esimerkiksi sydänsoluja.

Rytmihäiriöriskiä voidaan ennustaa?

Kantasolututkimukseen liittyy paljon odotuksia. Soluhoitoja odotettiin tuleviksi jo muutama vuosi sitten. Tämänhetkisellä tietämyksellä Aalto-Setälä laittaa tähtäimen vielä hiukan eteenpäin.

– Todennäköisesti kymmenen vuoden päästä erikoistuneet solut ovat ihan rutiinikäytössä lääketieteessä.

Silloin kantasolujen avulla voidaan testata esimerkiksi uusia lääkkeitä.

Aalto-Setälä uskoo, että eniten annettavaa kantasolututkimuksella on tulevaisuudessa diagnostiikassa. Esimerkiksi erilaisissa riskiammateissa toimivilta tai huippu-urheilijoilta voidaan tutkia alttiutta sydänsairauksiin.

– Jos on pienikin epäilys, että henkilö on altis rytmihäiriölle, voidaan hänen verisolustaan tehdä suoraan sydänsoluja ja tutkia laboratorio-oloissa, miten ne käyttäytyvät.