Ihmisoikeustarkkailija Hebronissa: Turistit eivät saa tietää palestiinalaisten kohtelusta

Palestiinalaisalueella on koko ajan neljä ihmisoikeustarkkailijaa Suomesta. Elina Mäntylä kertoo Ylelle sanoin ja kuvin omasta kokemuksestaan. Viime syksynä hän raportoi YK:lle Länsirannan lasten ja aikuisten elämästä sotilaiden keskellä.

Ulkomaat
Sotilaat tekevät ruumiintarkastuksen Länsirannalla.
Elina Mäntylä kertoo kokemuksistaan ihmisoikeustarkkailijana.

Elina Mäntylä oli loppuvuodesta ihmisoikeustarkkailijana (siirryt toiseen palveluun) Länsirannan suurimmassa palestiinalaiskaupungissa Hebronissa. Hän raportoi (siirryt toiseen palveluun)YK:lle mahdollisista ihmisoikeusloukkauksista ja oli siviiliväestön tukena ja turvana. Hänen kolmen kuukauden pestissään oli viikoittaisia rutiineita:

  • Sunnuntaisin klo 3.30 (viikon ensimmäinen arkipäivä) Tarqumiyan check point:

Tarkastuspiste Israelin ja Länsirannan välillä aukeaa klo 4. Seitsemäksi tai kahdeksaksi töihin menevät miehet alkavat kerääntyä parkkipaikalle. Kolmessa tunnissa metallisten karsinoiden ja pyöröporttien läpi kulkee 5 000 – 7000 miestä.

Tarkastuspisteen sisällä voi joutua odottamaan kaksikin tuntia. Keskimäärin pari miestä kuukaudessa rutistuu kuoliaaksi tarkastuspisteen tungoksessa (siirryt toiseen palveluun).

Ihmisoikeustarkkailija raportoi heistä, jotka eivät pääse läpi ja selvittää syyt, miksi näin käy.

  • Arkipäivisin klo 7 Cordoban koulu, Hebronin H2-alue:

Ihmisoikeustarkkailija valvoo palestiinalaislasten pääsyä kouluun. Vastapäätä on Israelin siirtokuntia. Koulun ympäristössä on tarkastuspisteitä, joiden läpi lapset joutuvat menemään sekä aamulla että iltapäivällä.

Toisinaan sotilaat tekevät laukkutarkastuksen, toisinaan ruumiintarkastuksen. Lapset pelkäävät sotilaita ja näkevät heistä painajaisia.

Ihmisoikeustarkkailija raportoi YK:lle jokaisen tarkastuksen ja mahdollisen väkivallan käytön.

  • Perjantaisin klo 12 Abrahamin hauta, Hebron:

Haudan päällä on rakennus, josta puolet on muslimien moskeijaa ja puolet juutalaisten synagogaa.

Ihmisoikeustarkkailija valvoo, kun palestiinalaiset menevät rukoilemaan moskeijaan. Ovella Israelin sotilaille pitää näyttää henkilöllisyystodistus.

Check point Hebronissa
Israelin armeijan tarkastuspiste 56 Hebronissa. Kuvan ottamisen jälkeen rakennelmia on entisestään vahvistettu.Elina Mäntylä

Suomesta lähtee joka vuosi tusinan verran ihmisoikeustarkkailijoita palestiinalaisalueelle Kirkon Ulkomaanavun (siirryt toiseen palveluun) nimissä. He tarkkailevat, millaista on elää Israelin miehityksen alla.

Liki 50 vuoden miehityksen aikana on eletty enemmän ja vähemmän dramaattisia aikoja. Loppuvuodesta 2015 tilanne taas kärjistyi, ja yhteenotot yleistyivät palestiinalaisten ja Israelin sotilaiden sekä siirtokuntalaisten välillä. Palestiinalaisten uhrien määrät (siirryt toiseen palveluun) ovat moninkertaisia verrattuna israelilaisiin.

Toivottomuutta seuraa turhautuminen

Elina Mäntylä kävi Israelin armeijan entisten sotilaiden muodostamanBreaking the Silence -järjestön (siirryt toiseen palveluun)luennoilla. Hän myös kierteli kaupungilla järjestön edustajien kanssa.

Tarkoitus on tehdä palestiinalaisten elämästä sietämätöntä.

Elina Mäntylä

– Minulle kerrottiin, että armeijan tärkeä tehtävä Länsirannalla on tehdä läsnäolonsa tunnetuksi palestiinalaisille joka hetki. "Make your presence felt." Se on jatkuvaa painostamista ja pelottelua.

– Tarkoitus on tehdä palestiinalaisten elämästä sietämätöntä. Ehkä Israelin tavoitteena on, että palestiinalaiset lähtevät vähitellen koko alueelta pois, toteaa Elina Mäntylä.

Katu Hebronissa Länsirannalla
Israelin siirtokuntalaiset saavat kulkea vasemmalla, palestiinalaiset oikealla puolen Hebronin katua. "Tulee mieleen entinen Etelä-Afrikka", sanoo ihmisoikeustarkkailija Elina Mäntylä. Elina Mäntylä

"Aivopesu alkaa lapsesta saakka"

Ihmisoikeustarkkailijan kokemukset saavat ihmettelemään, voiko sotilaiden varjossa eläminen olla mielekästä israelilaisille itselleenkään, varsinkaan lapsille.

– Käsittämätöntä, ettei Israel jo tajua, että systeemi tuhoaa heidän omankin maansa. Tällä hetkellä jo puolet valtion budjetista menee puolustusmenoihin, päivittelee Mäntylä.

– Militarisoituminen näkyy jopa siinä, miten lapset opettelevat koulussa numeroita. Pitää yhdistellä lukuihin yksi panssarivaunun kuva, kahden rynnäkkökiväärin kuva, kolmen Israelin lipun kuva, neljän sotilaan kuva...

– He kasvavat sotilaiden keskellä, aitojen ympäröimänä. Heille opetetaan pienestä pitäen, että palestiinalaiset haluavat vain tappaa heidät, kertoo Elina Mäntylä.

Katusulku Hebronissa
Israelin armeijan tekemä katusulku Hebronissa.Elina Mäntylä

Mitä suomalaisturistit ajattelevat alueella?

Vaikka tilanne onkin Länsirannalla kärjistynyt, sinne tehdään jatkuvasti Suomestakin lomamatkoja. Merkittävä osa turisteista on hartaita kristittyjä. Miten he suhtautuvat palestiinalaisten kohteluun?

– Jerusalemin vanhassa kaupungissa on paljon sotilaita joka paikassa. Siellä ei ole jatkuvia yhteenottoja. Turistit eivät huomaa mitään erityistä, sanoo Elina Mäntylä.

Menkää esimerkiksi Tarqumiyan check pointille neljältä aamulla, niin näette totuuden.

Elina Mäntylä

– Betlehemiin, Jeesuksen synnyinkaupunkiin on matkaa vain kahdeksan kilometriä. Bussi käyttää siistiä, vain turisteille tarkoitettua tarkastuspistettä, josta pääsee sujuvasti läpi.

Ihmisoikeustarkkailija on nähnyt, kuinka lomalaisten bussi vie aivan Jeesuksen syntymäkirkon ovelle. Mäntylän mukaan Israel hallitsee taitavasti, mitä turisteille näytetään.

– Jos matkustatte Israeliin, menkää esimerkiksi Tarqumiyan check pointille neljältä aamulla, niin näette totuuden. Tai menkää maaseudulle katsomaan, miten beduiineja (paimentolaisia) on häädetty syrjään, pois siirtokuntlaisten tieltä.

Check point Tarqumiyassa, Länsirannalla
Check point päiväsaikaan Tarqumiyassa. Aamuyöstä tarkastuspisteen läpi menee 5 000–7 000 töihin matkaavaa miestä kolmessa tunnissa. Tungos vaatii välillä myös uhrinsa.Elina Mäntylä

Laittomuuksien listaa

Kun vapaaehtoinen ihmisoikeustarkkailija palaa kolmen kuukauden jälkeen kotimaahansa, ei homma ole vielä siinä. Kuten EAPPI-ohjelman sivulla todetaan: "Vapaaehtoisten palattua takaisin Suomeen on vaikuttamistyön aika!" Mitä se Turun seudulla asuvan Elina Mäntylän osalta tarkoittaa?

– Se on esimerkiksi tällaisten haastattelujen antamista. Israel on niin taitava viestimään omaa näkökulmaansa. Palestiinalaisten näkökulma jää koko ajan huomiotta tai se ymmärretään väärin.

Israel asuttaa siirtokuntalaisia koko ajan lisää Länsirannan puolelle, vaikka miehittäjävaltio ei saa siirtää siviiliväestöään miehitetylle alueelle. 

Elina Mäntylä

Elina Mäntylä haluaa nostaa esiin neljä asiaa, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta.

– Israelin miehitys on laiton. Toinen laittomuus on se, että Israel on rakentanut muurin israelilais- ja palestiinalaisalueen väliin, ja se muuri menee monessa kohtaa palestiinalaisten puolella.

– Laitonta on myös se, että Israel asuttaa siirtokuntalaisia koko ajan lisää Länsirannan puolelle, vaikka kansainvälisessä oikeudessa todetaan, että miehittäjävaltio ei saa siirtää siviiliväestöään miehitetylle alueelle.

– Lisäksi Israel on maailman pahimpia valtioita lasten oikeuksien rikkomisessa. Jopa 12-vuotiaitapalestiinalaislapsia laitetaan vankilaan (siirryt toiseen palveluun)siitä syystä, että he ovat heittäneet kiviä israelilaissotilaita päin, kertoo Elina Mäntylä.

Israelin sotilaita Länsirannalla
Israelin armeijan sotilaita on Länsirannalla kaikkialla.Elina Mäntylä