Koe uusi yle.fi

Kritisoitu Luonnonvarakeskus susihavainnoista: Emme vähättele metsästäjien tietoja

Kansanedustaja Hannu Hoskosen (kesk.) mukaan Luonnonvarakeskuksen väki väheksyy maakunnasta tulleita susihavaintoja. Luke puolestaan pitää susihavaintoja erittäin merkittävinä tiedonlähteinä. Hoskosen eduskunnan oikeusasiamiehelle tekemässä kantelussa esiin nostetulle Ilomantsin ja Tuupovaaran susireviirille mennään tekemään uusintatarkastus.

luonto
Luonnonvarakeskuksen tunnus Joensuun toimipisteen puuseinässä.
Heikki Haapalainen / Yle

Luonnonvarakeskus (Luke) ja kansanedustaja Hannu Hoskonen ovat eri mieltä Luken toimista susikannan hoidossa. Ilomantsilainen Hoskonen teki eduskunnan oikeusasiamiehille kantelun, jonka mukaan virkamiehet vähättelevät maakunnista tulevia susihavaintoja ja jopa toteavat niiden olevan valheellisia.

Luonnonvarakeskuksen asiantuntijapalveluiden johtaja Vesa Ruusila vakuuttaa, että Luonnonvarakeskus ottaa vakavasti kaikki saamansa susihavainnot.

– Emme vähättele tietoja, joita esimerkiksi metsästäjät tuottavat suurpetoyhdyshenkilöverkoston kautta. Kaikki havainnot kirjataan Tassu-järjestelmään, joka on ehkä keskeisin osa koko kannanarvioinnin aineistopohjaa, Ruusila vastaa.

Ilomantsin ja Tuupovaaran alueelle palataan vielä

Tammikuussa Metsästäjäliitto ja Luonnonvarakeskus tekivät yhteisen tarkastuslaskennan Ilomantsin ja Tuupovaaran reviirialueelle. Laskennassa alueella todettiin olevan 15 sutta.

Hoskosen mukaan määrästä on kuitenkin annettu julkisuudessa väärää tietoa, eikä Luke ole sitä oikaissut.

Luonnonvarakeskus puolestaan kertoo, että yhden päivän maastokäynti harvoin vielä mahdollistaa sitä, että arvio voidaan vahvistaa tai kumota.

– Etenkin sudella tarkempi kannanarvio perustuu reviirikohtaisesti jälkien motitukseen. Tämä ei ollut silloin mahdollista. Olemme sopineet, että menemme alueelle uudestaan, motitamme jäljet ja saamme tarkemman arvion alueen susikannasta, Ruusila sanoo.

Luonnonvarakeskuksen susikanta-arvion on tarkoitus valmistua kokonaisuudessaan helmikuun loppuun mennessä.