Maailmantalouden alamäki puraisi viimein Britanniaakin – kolme kysymystä saarivaltion taloustilanteesta

Tähän asti ripeästi kasvaneen talouden vauhti hidastui Britanniassa hieman. Valoa pitävät kuitenkin yllä vahva kotimarkkinakysyntä ja ennätyslukemissa oleva työllisyysaste.

talous
Teknikot huoltavat Big Beniä 19. elokuuta 2014.
Teknikot huoltavat Big Beniä 19. elokuuta 2014.Ben Stansall / AFP

1. Sakkaako Britannian talous nyt?

Tuskin. Vaikka kasvu oli viime vuonna edellistä vuotta heikompaa, tuovat tuoreet talousluvut helpotusta huoliin, joiden mukaan Britannian talous olisi heikentymässä selvästi.

Vaikka maailmantalouden kasvun hidastuminen varjostaa Britanniaa, on kotimarkkikysyntä pysynyt vastustuskykyisenä. Sitä puolestaan pitää yllä maan ennätyslukemissa oleva työllisyysaste.

Vuoden viimeisellä neljänneksellä loka–joulukuussa maan bruttokansantuote kasvoi 0,5 prosenttia, aavistuksen enemmän kuin kolmen edellisen kuukauden aikana, Britannian tilastokeskuksen tänään torstaina julkaisemat luvut kertovat. Teollisuustuotanto sen sijaan yksi ensimmäistä kertaa sitten loppuvuoden 2012. Valmistajia on koitellut muun muassa heikko ulkomainen kysyntä.

2. Miten Britannia sijoittuu maailmantalouden kartalle?

Maailmantalouden hiipunut kasvu sai Britannian talouden kasvuvauhdin hidastumaan hieman. Maa on silti yhä kehittyneiden talouksien kärkikastissa.

Vaikka saarivaltion vuoden 2015 bruttokansantuotteen kasvu jäi edellisestä vuodesta, on sen talous tähän asti kasvanut melko ripeästi. Vuonna 2014 Britannian talous kasvoi 2,9 prosenttia ja tahti kehittyneiden talouksien ripein. Viime vuonna maan talous kasvoi 2,2 prosenttia.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi viime viikolla, että Britannian talouden kasvuvauhti pysyisi 2,2 prosentissa vuosina myös seuraavan kahden vuoden ajan.

3. Mikä on Britannian talouden suurin uhka?

Ekonomistien mukaan (siirryt toiseen palveluun) vastaus on selvä: Brexit, eli ero EU:sta.

Myös investointipankki Credit Suisse varoitti äskettäin, että jos kesän alkuun kaavailtu kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä johtaisi eroon, olisi seurauksena "välitön ja yhtäaikainen šokki Britannian taloudessa ja rahamarkkinoilla".

Tuoreimpien mielipidekyselyiden mukaan enemmistö briteistä kuitenkin kannattaa lähtöä EU:sta.

Lähteet: Reuters, Bloomberg