Koe uusi yle.fi

Häpeää, syyllisyyttä, pelkoa ja rakkautta – huumeidenkäyttäjien omaisia helpottaa, kun asiasta voi puhua

Kun oma lapsi alkaa käyttää huumeita, vanhemmat saattavat salata koko asian. Sisällään he käyvät läpi monenlaisia tunteita, joista kannattaisi uskaltaa puhua. Helpointa siitä on avautua vertaiselleen.

Kotimaa
Huumeet
Yle / Kyösti Vaara

Päihde- ja kriminaalityön diakoniatyöntekijä Tellervo Kianto kohtaa työssään omaisia, jotka haluavat puhua lapsensa huumeidenkäytöstä ja siihen liittyvistä monenlaisista negatiivisista tunteista.

– Lapsi on aina rakas vanhemmilleen, mutta monesti vanhemmat eivät halua edes sanoa, että oma lapsi käyttää huumeita. Monet tuntevat aikamoista häpeää, että miten minun lapseni on tuommoiseen hommaan eksynyt.

Monet tuntevat aikamoista häpeää.

Tellervo Kianto

– Vanhemmille tulee tunne, että on epäonnistunut. Mitä minä olen tehnyt väärin, miksi en huomannut ajoissa, miksi en puhunut tästä lapselleni, Kianto kertoo.

Kuunteleminen on tärkeää

Sen sijaan, että pitää tunteet sisällään, Kianto kehottaa puhumaan.

– Tule puhumaan asioista, jaa niitä turvallisisessa ympäristössä, älä pidä tuskaa sisälläsi, sillä se sairastuttaa ihmisen.

Diakoniatyöntekijänä Kianto ottaa vastaan vanhempien tuntemukset.

– Tässä työssä pitää olla isot korvat ja pieni suu. Eli kuuntelen ihmisiä, kerta toisensa jälkeen kuuntelen sitä tuskaa ja ahdistusta.

Parasta tukea saa vertaisiltaan

Mistä tahansa perheestä tullut lapsi voi lähteä väärälle tielle.

Tellervo Kianto

Oulussa aloittaa vertaistukiryhmä Kohtaamispaikka huumeidenkäyttäjien omaisille. Sen järjestää Oulun evankelis-luterilainen seurakunta.

– Monelta isältä ja äidiltä on tullut toive, että pitäisi olla paikka, jossa voisi yhdessä purkaa kipeimpiä asioita, kertoo diakoniatyöntekijä Tellervo Kianto ryhmän tarpeesta.

Hän muistuttaa, että lapsen ajautuminen huumeiden maailmaan ei ole vanhemmista ja kodista kiinni.

– Mistä tahansa perheestä tullut lapsi voi lähteä väärälle tielle. Vuosien varrella olen huomannut, että se ei ole kiinni siitä, onko vanhemmat töissä tai työttömiä, onko yksinhuoltaja vai niin sanottu eheä perhe. Se on niin pienestä kiinni, esimerkiksi kavereista.

Ryhmä kokoontuu Keskustan seurakuntatalolla kerran kuukaudessa, aluksi viisi kertaa. Siihen ei tarvitse ilmoittautua. Ensimmäinen tapaaminen on 28. tammikuuta.