Kotkan saaristoliikenteessä seilaa ensi kesänä uusi alus

Rankin ja Kirkonmaan matkailusta vastaava Kotkan Saaret Oy on ostanut Kokkolan matkailulta M/S Jaana -aluksen, joka kuljettaa matkailijoita saariin ensi kesänä.

M/S Jaana seilaa ensi kesänä Kotkan saaritossa. Kuva: Kotkan Saaret Oy

Rankin ja Kirkonmaan saarten matkailusta vastaava Kotkan Saaret Oy on hankkinut oman aluksen, jolla se kuljettaa ensi kesänä matkailijoita saariin. Kotkan Saaret osti M/S Jaana -aluksen Kokkolan Matkailu Oy:ltä. Kokkolassa vesibussi on liikennöinyt etenkin asuntomessukesänä Kokkolan edustalla ja Tankarin liikenteessä.

– Perinteinen kotkalaisen vesibussin näköinen, teräksinen, 80-paikkainen yhteysalus, kuvailee Kotkan Saarten yrittäjä Ismo Räty uutta alustaan.

Rädyn mukaan aluksen lopulliseksi hinnaksi tullee remontin jälkeen noin 100 000 euroa. Tarkoitus on remontoida aluksen ohjaamo sekä rakentaa alukselle baari. Omalle on alukselle on Rädyn mukaan tilausta.

– Paatteja pitää olla riittävä määrä, kun tehdään bisnestä saarissa. Kesässä on kuitenkin vähän päiviä, jolloin kaikki haluavat merelle, ja silloin pitää pystyä liikennöimään myös itse merellä.

Yritys tekee silti jatkossakin yhteistyötä muiden Kotkan saaristossa liikennöivien alusten kanssa.

Ensi kesää rakennetaan parhaillaan

Puolustusvoimien käytössä aiemminolleet maa-alueet Kirkonmaalla sekä Rankki kokonaisuudessaan avautuivat yleisölle viime kesänä ensimmäistä kertaa liki sataan vuoteen. Ismo Räty kertoo, että kiinnostusta riitti, eikä vähiten upean luonnon vuoksi.

Paatteja pitää olla riittävä määrä, kun tehdään bisnestä saarissa.

Ismo Räty

– Olemme aloittaneet molempiin saariin kesäasuntojen myynnin ja vuokrauksen. Meillä on noin 50 vuokrattavaa kohdetta. Lisäksi Rankkiin vanhaan kasarmiin tehtiin hostel-tyyppinen ratkaisu, joten Rankissa voimme majoittaa noin 200 henkeä, valottaa Räty tulevan kesän suunnitelmia.

Toukokuussa saarille on jo tulossa Rädyn mukaan ainakin joukko lintubongareita.

M/S Jaana kulkee ensimmäisten suunnitelmien mukaan tulevana kesänä Lehmäsaaresta Rankkiin ja Kirkonmaahan 3–5 kertaan päivässä.

– Aikataulu menee todennäköisesti niin, että lähdemme kymmeneltä liikkeelle ja jatkamme keskiyölle. Aikatauluja tehdään koko ajan, Räty selvittää.

Hän kertoo, että kesäkausi käynnistyy viikko jäiden lähtemisen jälkeen.