Hyppää sisältöön

Tilanne Fennovoiman työmaalla mutkistunut – SRV:n sopimus yhä auki ja laskuja rästissä

Rakennusliike SRV:n ja Fennovoiman ydinvoimalan pääurakoitsijan Titan-2-yhtiön väliset neuvottelut rakennustöistä ovat yhä auki. SRV kertoi pörssitiedotteellaan jo elokuussa, että se on allekirjoittanut projektinjohtosopimuksen Titanin kanssa. Samalla venäläinen pääurakoitsija Titan on jättänyt laskuja rästiin.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Kaikki piti olla selvää jo elokuussa, kun ydinvoimayhtiö Fennovoima ilmoitti uusista kotimaisista omistajista. Yksi uusista omistajista oli rakennusliike SRV, joka kertoi myös allekirjoittaneensa projektinjohtosopimuksen pääurakoitsija Titanin kanssa.

Nyt tilanne on kuitenkin mutkistunut ja se myönnetään myös SRV:n pääkonttorilla. SRV ei ole päässyt sopuun Titanin kanssa projektinjohtosopimuksen yksityiskohdista.

– Yleensä jos asiat eivät etene, niin silloin jotakin viivettä on prosessissa, sanoo SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala.

SRV sanoi sanomalehti Kalevan haastattelussa marraskuun lopussa, että neuvotteluiden yksityiskohdat pitäisi ratketa ”lähiviikkoina”. Nyt arviota on venytetty entisestään.

– Uskon, että kesään mennessä meillä alkaa olla yhteinen näkemys asioista, Ojala sanoo.

Rakennusyhtiön äänensävy onkin muuttunut, sillä elokuussa yhtiö ilmoitti pörssitiedotteellaan, että ”SRV toimii hankkeessa ensisijaisesti projektinjohtajana erityisesti suomalaisten yhteistyökumppanien osalta”.

Monet tarkkailijat tulkitsivat ilmoituksen siten, että SRV:n osallistuminen Fennovoiman ydinvoimatyömaalle on varmaa. Nyt SRV ei kerro, mistä asioista neuvottelujen loppuunsaattaminen on kiinni ja millaisen sopimuksen yhtiö on kirjoittanut Titanin kanssa.

Yhtiö kuitenkin sanoo, että sopimus Titanin kanssa on olemassa. SRV:n mukaan sen pitäisi aloittaa työt viimeistään vuoden lopuun mennessä Pyhäjoella.

Fennovoimasta ei kommentoida Titanin ja SRV:n välisiä neuvotteluita, sillä kyse on kahden alihankkijan välisestä sopimuksesta.

Titanilla vaikeuksia maksujen kanssa

Ylen tietojen mukaan pääurakoitsija Titan-2:lla on ollut maksuvaikeuksia Fennovoiman työmaalla. Titan on jättänyt maksamatta useita laskuja aliurakoitsijoille.

– Kyllä se pitää paikkaansa. Kyse on isoista summista, sanoo yksi aliurakoitsija.

Ylen haastattelemat aliurakoitsijat eivät halua esiintyä nimellään julkisuudessa. Fennovoima myöntää, että Titanilla on ollut maksuvaikeuksia. Kyse on Fennovoiman mukaan maksuliikenteen järjestämisestä Suomen ja Venäjän välillä.

– Taloudellisia vaikeuksia tai haasteita ei ole. Olemme tarkistaneet, että Titanilla on asiat kunnossa, sanoo Fennovoiman projektipäällikkö Minna Forsström.

Fennovoima on rahoitusratkaisujensa yhteydessä selvittänyt, että Titan pystyy viemään hankkeen taloudellisesti läpi. Myös Ylen tietojen mukaan kyse on vakavaraisesta yrityksestä, jolla on yhteydet maan korkeimpaan poliittiseen johtoon.

– Rästiin on jäänyt erilaisia maksuja. Siellä on pieniä palveluntoimittajille maksettavia laskuja, vuokria, korjauslaskuja ja sitten on urakkamaksujakin, Forsström sanoo.

Samaan aikaan kun yhtiöllä on ollut maksuvaikeuksia, se on irtisanonut työntekijöitä Pyhäjoelta ja sen hankintayksikkö Suomessa on lakkautettu. Fennovoiman mukaan kyse on toimintojen keskittämisestä Pietariin.

Rakennustöissä on edetty Fennovoiman mukaan suurin piirtein aikataulussa. Titan-2-yhtiön maksuvaikeuksista kertoi ensimmäisenä sanomalehti Kaleva (siirryt toiseen palveluun).

Titan tuli kuvioihin keväällä

Pietarin lähellä Sosnovyi Borin kaupungissa päämajaa pitävä Titan löydettiin Fennovoiman pääurakoitsijaksi huhtikuussa 2015.

Tätä ennen Rosatom oli tehnyt oman valintansa ilmeisesti ilman kilpailutusta. Osaltaan valintaan lienee vaikuttanut Titanin sijainti lähellä Suomea ja yhtiön näytöt Sosnovyi Borin ydinvoimalan rakentamisessa. Paikkakunnalle rakennetaan samanlaista ydinvoimalaa kuin Suomeen.

Titanista tuli hankkeen pääurakoitsija kesken kaiken toukokuussa 2015. Tätä ennen työmaalla oli ollut suuria vaikeuksia muun muassa teräsrakenteiden pystyttämisen ja työvoiman palkkaamisen kanssa.

Sosnovyi Borin ydinvoimala on viivästynyt alkuperäisestä aikataulustaan nyt kolme vuotta.

.
.