1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Kummeli-koomikko: "Mauno Ahosen rooli on työurani neljä ja lisänumero"

Heikki Silvennoinen uskoo, että elämässä on suurempia voimia kuin sattumus tai tuuri, jotka leipovat tietämättämme asioitamme yhteen. Suomalaisen viihteen suositut hahmot eivät synny hänen mielestään onneen luottamalla.

Mauno Ahonen alias Heikki Silvennoinen esiintyi TV2:n Kummeli-sarjasssa. Kuva: Antero Tenhunen / Yle

Heikki Silvennoinen toistaa itsekseen kysymyksen, joka koskee hänen uraansa koskenutta tuuria, sattumusta tai onnenpotkua. Suosittu kommikko ei pysty tarttumaan sanoihin.

– Olen tavannut ja tutustunut oikeisiin ihmisiin. Nuorena Tabula Rasan bänditoverit olivat sellaisia, ja sitä kautta kiinnostuin kitaran soitosta. Sitten tuli Mikko Alatalo, joka oli yksi urani tärkeistä henkilöistä.

– Tie Kummeliin lähti Timo Kahilaisen isoveljen kautta. Sitten tuli Olli Keskinen, Matti Grönberg ja Mikko Kuustonen, jotka olivat hyvin voimakkaasti mukana ja lonkeroituvat yhteen. En usko heidän kohdallaan tuuriin, vaan johonkin isompaan, jota monet kuvaavat kohtaloksi, Silvennoinen sanoo.

Silvennoisen mukaan onni niin leveäviuhkainen käsite, ettei sen olemassaoloa voi tietää tai tunnistaa.

– En usko sen olevan esimerksi ammattilaisten puolella. Julkinen menestyminen ei tuo onnea.

Kummelissa oli tunne siitä, että jotain isoa on tapahtumassa

Sattumus on Silvennoisen mukaan käsitteenä liian hauras tai mitätön kuvaamaan sitä, kuinka ihmiset kohtaavat ja tekevät aikakautta koskettavia huumoriohjelmia. Kummeli-koomikko puhuu mystiikasta.

Uran jackpottia ei voi tietää. Voi vain tuntea, että tässä on nyt jostain isommasta kyse.

Heikki Silvennoinen

– Uran jackpottia ei voi tietää. Voi vain tuntea, että tässä on nyt jostain isommasta kyse. Itse olen pyrkinyt pitämään pääni ja sydämeni sisältöpuolella, eli itse tiedän, että tähän on panostettu. Loppu on niin sanotusti herrassaan.

Kummelia tehdessään Silvennoinen ei uskonut pysyvään viihdeilmiöön, joka jäisi ihmisten dvd-hyllyihin vuosikymmeniksi.

– Ei ajateltu sattumaa eikä tuuria, vaan, että jos meitä naurattaa, niin totta kai tämä naurattaa muitakin, kertoo Silvennoinen.

Mauno Ahonen syntyi hauskasta peruukista, luureista ja kummallisista uutisista

Heikki Silvennoinen kertoo olevansa jääräpäinen omissa valinnoissaan ja välillä myös niiden uhri. Omat valinnat johtavat johonkin, ja matkalle sattuu muidenkin ihmisten polkuja.

– Meidän hahmojen suhteen on ollut kohtaloa ilmassa, eikä sitä silloin ajatellut niitä kirjoittaessaan. Näin jälkeenpäin korostan taitoa. Mauno Ahosen kohdalla kaivettiin esiin hauska peruukki ja luurit. Ryhdyimme tekemään paikallistoimittajan otteella mitä kummallisempia uutisia. Se kolahti ihmisiin.

Ei ajateltu sattumaa eikä tuuria, vaan, että jos meitä naurattaa, niin totta kai tämä naurattaa muitakin.

Heikki Silvennoinen

– En ole ikinä voittanut lotossa tai missään rahapelissä. En voi sanoa sen olevan urani "seitsemän oikein". Enemmänkin Mauno Ahosen rooli on työurani neljä ja lisänumero, naurahtaa Silvennoinen.

Vaikka Silvennoinen ei lämpene sattumusten ja onnen merkitykseen työurallaan, yrittämiseen ja eteenpäin suuntautumiseen hänellä on selkeä suhtautuminen.

– Yritteliäs pitää olla, ihan sama millä alalla, mutta ihmisen pitää pyrkiä kehittymään. Mulle se on elämän tarkoitus.