Talvivaaran emoyhtiö myy omistuksiaan Terrafamelle – pyrkii mukaan kaivostoimintaan?

Talvivaaran Kaivososakeyhtiö ja valtion omistama Terrafame ovat alustavasti sopineet Talvivaara-emoyhtiölle kaivoksen konkurssissa jääneiden toimintojen kaupasta. Samalla Talvivaaran Kaivososakeyhtiö saattaa päästä Terrafamen osakkaaksi.

Kotimaa
Talvivaaran metallien talteenottolaitos, etualalla murskaamo.
Heikki Rönty / Yle

Talvivaaran kaivostoimintaa Sotkamossa jatkanut valtion omistama Terrafame on kaivoksen konkurssin jälkeen ostanut tiettyjä palveluita Talvivaaran Kaivososakeyhtiöltä.

Nyt Kaivososakeyhtiö on luopumassa kalkkilaitoksesta, laboratorioliikentoiminnasta ja kaivoksen geologisen datan omistuksistaan. Vastineeksi Talvivaaran Kaivososakeyhtiö saa rahaa ja mahdollisuuden päästä Terrafamen osakkaaksi vähintään 10 prosentin osuudella.

Jos esisopimus toteutuu, Terrafame maksaa Talvivaaran emoyhtiölle kalkkilaitoksesta, laboratoriosta ja kaivosalueen maaperän tarkoista tiedoista yhteensä 3,8 miljoonaa euroa.

Monimutkaisilla sopimusjärjestelyillä Talvivaaran Kaivososakeyhtiö pääsisi eroon noin 350 miljoonan euron veloistaan, mikä mahdollistaisi Kaivososakeyhtiön velkasaneerauksen jatkumisen. Ellei esisopimusta saada neuvoteltua loppuun, on Kaivososakeyhtiön konkurssi yhä todennäköisempää.

Sopimuksen ehtona on, että Vaasan hallinto-oikeudesta piakkoin tuleva purkiputkipäätös mahdollistaa toiminnan jatkumisen. Viime keväänä purkiputki sai ympäristöluvan, mutta siitä tehtiin useita valituksia. Vaasan hallinto-oikeus rajoitti ympäristöluvan mukaista purkuputken käyttämistä välipäätöksellä syyskuussa 2015.