1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Voisiko merikotka syödä koiran tai kissan? Tuskinpa, sanoo asiantuntija

Merikotkan yleistyttyä sen saattaa nähdä, vaikkei lintubongari olisikaan. Yleistymisen myötä pelko siitä, että linnusta olisi jotain vaaraa esimerkiksi lemmikeille, viriää välillä esimerkiksi jäällä lenkkeilijöissä. Merikotkatuntijan mukaan huoli lemmikin päälle hyökkäävästä merikotkasta on turha.

luonto
Raippaluodossa hoidettu merikotka
Raippaluodossa hoidettu merikotkaJuha Kemppainen / Yle

Siinä, missä merikotkia laskettiin 1960-1970 -luvuilla vanhan Vaasan läänin alueella asustelevan 12-13 paria, merikotkapariskuntia pesii Merenkurkussa nyt noin 80 paria. Merikotkan nähdäkseen ei siis tarvitse olla enää lintuharrastaja.

Se, että merikotkan voi esimerkiksi Vaasan seudulla nähdä vaikka lenkillä ollessaan, aiheuttaa myös huolta. Esimerkiksi lemmikinomistajat ovat murehtineet, voisiko olla mahdollista, että merikotka nappaisi ravinnokseen koiran tai kissan?

– 1960-luvulla, kun kotkaprojekti täällä alkoi, oli yksi keskeinen asia tutkia, mitä merikotka syö. Ravintotutkimusta on tehty tähän saakka ja yhtäkään koiraan tai kissaan viittaavaa luuta tai nahanpalaa ei ole löytynyt pesistä eikä mistään muualtakaan. Muutkaan havainnot muualta Suomesta eivät tunne, että koira kuuluisi merikotkan ruokavalioon edes satunnaisesti, sanoo WWF:n Suomen Merikotkatyöryhmän aluevastaava Juhani Koivusaari Vaasasta. Koivusaarelle merikotka on tuttu tutkimuskohde vuosien ajalta.

– Pieni koira voisi olla kokonsa puolesta potentiaalinen saalis, ja miksei tommoiset pikkuiset lylleröt ole helppoa saalistakin, varsinkin, jos ne jäällä pököttelee, mutta sillä on paljon muutakin syötävää, Koivusaari toteaa.

Nuoret kotkat ovat Koivusaaren mukaan leikkisiä.

– Yleensä koirat on ihmisen kanssa liikenteessä. Ehkä se [merikotka] saattaa syöksyä koiran yli vähän kuin leikkimielellä. Jos se haluaisi iskeä, se olisi ihan toisenlaista touhua.

Merikotka ei ole päällekäyvä lintu

Viime viikkojen pakkaset ja lumisade vähensivät Juhani Koivusaaren mukaan merikotkan normaaleja saalistusmahdollisuuksia. Haaskat ja jopa kaatopaikat saattavat nyt siis kiinnostaa lintua. Suurtenkin merikotkaryhmien näkeminen esimerkiksi jäälle jääneitä kalanperkeitä syömässä saattaa siis olla mahdollista.

– Ei se ole tavatonta ollenkaan. Niitä saattaa kertyä suuri määrä, jos on riittävästi kalaa tai kalanperkeitä. Merikotkalla on kyky havainnoida kaukaakin eli ne kertyvät nopeasti paikalle, jos useampi kotka kertyy lentämään. Helposti tulee kymmenien kilometrien säteeltä melkoinenkin määrä kotkia, Juhani Koivusaari sanoo.

Koivusaaren mukaan normaali keino välttää ravintopula on kuitenkin se, että lintu suuntaa etelään etsimään suotuisampia avovesiä. Ihmisen ja merikotkan rinnakkaiselon pitäisi soljua suurinpiirtein selkkauksetta.

– Kyllä ihminen saa olla rauhassa. Merikotka ei lajina ole päällekäyvä lintu, niin kuin esimerkiksi jotkut viirupöllöt tai tietyt kalasääkset, jotka saattavat syöksyä pesällekiipijään kiinnikin. Merikotkalla ei ole semmoista todettu koskaan.

Lue seuraavaksi