1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Biotehtaat alkavat näkyä puumarkkinoilla jo tänä vuonna

Äänekosken biosellutehdas aloittaa toimintansa ensi vuonna, mutta sen vaikutukset näkyvät puumarkkinoilla jo tänä vuonna. Kemiin ja Kemijärvelle suunnitellut biotehtaat lisäävät toteutuessaan kuitupuun kysyntää vielä entisestään, mikä nostaa todennäköisesti myös puun hintaa.

Kotimaan uutiset
Yrjö Perälä
Metsä Groupin puukaupan ja metsäpalveluiden johtaja Yrjö PeräläAntti Mikkola / Yle

Metsä Group -konsernin puukaupasta vastaava johtaja Yrjö Perälä kertoi torstaina Lapin metsätalouspäivillä, että yhtiö lisää puukauppoja jo tänä vuonna varautuessaan ensi syksynä toimintansa aloittaavaan uuteen biosellutehtaaseen Äänekoskella. Vielä enemmän kuitupuuta ostetaan sitten tehtaan auettua.

Metsä Group -konsernin sisällä ostopuuvirrat kääntyvät Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta Äänekoskelle, ja Lapista ostetaan entistä enemmän puuta Kemiin, sanoo Perälä.

– Äänekosken hankkeen vaikutukset ulottuvat myös Pohjois-Suomeen ja muuttaa näitä pohjoisen hankintavirtoja meidän hankinnan osalta. Tällä hetkeltä Pohjois-Pohjanmaalta ja Kainuusta valtaosa kuiduista tulee tänne pohjoiseen päin, kun jatkossa ne kääntyy kohti Äänekoskea. Ja vastaavasti me hankitaan sitten lisää kuitupuuta Lapista ja pohjoisesta suoraan Kemiin.

Metsä Groupin mukaan Äänekosken tehdas lisää kuitupuun käyttöä Suomessa noin neljällä miljoonalla kuutiometrillä vuodessa eli noin 10 prosentilla. Tehdas käyttää vuosittain kaikkiaan 6,5 miljoonaa kuutiometriä puuraaka-ainetta, josta osa on sahoilta saatavaa haketta.

Jos Lappiin suunnitellut kaksi uutta biojalostamoa toteutuvat Kemissä ja Kemijärvellä, merkitsee se puun kysynnän kasvua vielä korkeammalle. Perälä ei metsäpäivillä luvannut suoraan, että ostohinnat nousevat, mutta antoi ymmärtää, että näin todennäköisesti käy.

– Nämä hankkeet toteutuessaan lisäävät entisestään puun hankintaa ja kysyntää Pohjois-Suomessa.

Lue seuraavaksi