1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuinka suuri oli mammuttivauva? Museon vallanneet jääkauden jätit innostivat koululaisia Tampereella

Mammutti, sapelihammaskissa ja villasarvikuono esittäytyvät aidon kokoisina hahmoina Tampereella lähikuukausina. Perjantaina museokeskus Vapriikissa avautuva näyttely on sekoitus luonnontiedettä, arkeologiaa ja historiaa. Se johdattaa katsojan jääkauden maisemiin 20 000–30 000 vuoden taa.

Mammutti näyttelyhallissa
Katso miten innostuneita pienet koululaiset ovat mammuteista.

Mammutteja, sapelihammaskissoja, villiasarvikuonoja ja muita jääkauden jättilaisiä esittelevä näyttely lumosi nuoret käviijänsä kertalaakista. Takahuhdin koululaiset Anni Latonen ja Elias Haapala pääsivät tutustumaan perjantaina avattavaan näyttelyyn jo päivää aikaisemmin.

– Mun mielestä ainakin mammutit näyttivät tosi isoilta ja hienoilta, arvioi Anni Latonen.

– Vaikka pelottaisi, jos sen näkisi luonnossa.

Elias Haapala on samaa mieltä, isoja ovat  –  ja pelottavia.

– Mun mielestä ainakin oli hienon näköisiä ne sarvet.

Vapriikin mukaan Jääkauden jättiläiset on koko perheen näyttely, joka johdattaa toisenlaiseen maailmaan, jääkauden maisemiin 20 000–30 000 vuoden taakse. Aidonkokoiset eläimet takaavat museoelämyksen etenkin lapsille.

Mun mielestä ainakin mammutit näyttivät tosi isoilta ja hienoilta.

Anni Latonen

Matka jääkauteen

Jääkauden jättiläiset -näyttely vie kävijän matkalle jääkauteen ja  se on tuotettu kansainvälisenä yhteistyönä. 

Eläinten lisäksi näyttely tarjoaa tietoa jääkauden luonnosta, maailman vanhimmasta taiteesta ja ihmisten elämästä 30 000 vuotta sitten.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä italialaisten Contemporanea Progettin ja Exponan sekä saksalaisen Neanderthal-museon kanssa.  Aidonkokoisten eläinten rekonstruktiot tulevat Italiasta, museo Jesolosta.

Vapriikki on lisäksi saanut näyttelyyn esinelainoja Suomen kansallismuseosta sekä ainutlaatuisia, yli 20 000 vuotta vanhoja venus- ja eläinveistoksia Pietari Suuren etnografisesta ja antropologisesta museosta, Kunstkamerasta.

Tietopaketti jääkaudesta

Tiedonjanoisille tarjolla on tukeva tietopaketti jääkauden luonnosta ja olosuhteista, maailman vanhimmasta tunnetusta taiteesta ja ihmisten elämästä. Jääkauden jättiläiset -näyttely on sekoitus luonnontiedettä, arkeologiaa ja historiaa.

Mun mielestä ainakin oli hienon näköisiä ne sarvet.

Elias Haapala

Mukana on alkuperäisiä arkeologisia löytöjä, esineitä ja luita. Jääkauden suurten saalistajien ja kasvinsyöjien lisäksi Vapriikissa kerrotaan ihmisen selviytymisestä jääkauden muuttuvissa olosuhteissa.

Oman osion näyttelyssä saavat Karijoen Susiluolan löydöt, jotka ovat puhuttaneet tutkijoita jo parinkymmenen vuoden ajan.

Vapriikin tiedotteen mukaan näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa kevään aikana. Jääkausiaiheinen luentosarja starttaa jo 3.2. Lisäksi luvassa on lasten museosunnuntai jääkausiteemalla 21.2. ja ohjelmaa perheille hiihtolomaviikolla.