Tammikuun loppu pilasi luistelukentät ja vähätkin ladut

Lauha sää ja vesisade ovat pilanneet Hämeenlinnan ulkoliikuntapaikat. Kaupunki sulki viimeisetkin pehmenneet luistelukentät. Ainoa hiihdettävä latu kantakaupungin alueella on moottoriradan lenkki. Hämeenlinnan ulkoliikuntamestari Jukka Kuvaja odottaa ensi viikon pakkasia, mutta ei lupaa mitään.

Hämeenlinna
Hämeenlinnan moottoriradan latu
Markku Karvonen / Yle

Tammikuun lauhtuminen teki tempun ulkoliikunnan harrastajille. Lenkkeily märällä liukkaalla vaatii hiukan joko addiktia tai omistautumista. Hämeenlinna pisti loputkin vielä käytössä olleet luistelukentät keskiviikkona kiinni, kun jää pehmenivät. Kunnon latu-uria ei maastoon ole päässyt tekemään. Nyt pehmenivät myös järville vedetyt jääladut, ja ne pettävät alla.

Hämeenlinnan ulkoliikuntamestari Jukka Kuvaja kävi keskiviikkona kokeilemassa Aulangonjärven jäälatua, mutta se petti heti. Kun jääladuilla hiihtäminen on joko työlästä tai mahdotonta, Jukka Kuvaja suosittelee, että järvien jääladuille ei nyt mentäisi.

– Olemme tampanneet lunta hiihtokuntoon Aulangon ja Ahveniston valaistuille lenkeille, mutta perinteisen latu-uraa ei niillekään ole voinut tehdä. Nyt lämmin pilasi nekin.

– Moottoriradan lenkki näytti taas arvonsa. Ilman tykkilunta hiihtäminen ei onnistuisi ollenkaan. Tykkilumi on rakenteeltaan sellaista, että se kestää sadetta paremmin kuin luonnonlumi. Muita latuja ei taida lähimailla ollakaan.

Moottoriradan lisäksi Hämeenlinna oli laittanut kuntoon lenkin tykittämällä Lammin Konnarissa sekä luonnonlumille viiden järven jäälle. Konnari-Cupin osakilpailu hiihdetäänkin torstai-iltana Lammilla, missä latua on vielä 1,5 kilometriä hyvässä kunnossa.

Jukka Kuvaja lupaa, että moottoriradan lenkki pysyy hiihtokunnossa. Varastossa on sellainen kasa tykkilunta, että se riittää lenkin vahvistamiseen.

Jos talvi vielä parantaa tapansa, Jukka Kuvaja lupaa, että kenttien ja latujen hoitajat lähtevät liikkeelle nopeallakin aikataululla maaliskuulle saakka.

– Ei voi kuin toivoa, huokaa Jukka Kuvaja.