Fennovoima uskoo venäläisyhtiö Titan-2:n maksukykyyn

Fennovoima uskoo edelleen Pyhäjoen ydinvoimalan venäläisen pääurakoitsijan maksukykyyn. Maksuviivästysten arvioidaan johtuvan venäläisyritysten erilaisesta toimintakulttuurista. Jatkossa suomalaista toimintaympäristöä on tarkoitus tehdä tutuksi hankkeen venäläisille toimijoille.

Kotimaa
Fennovoiman kehityspäällikkö Juha Miikkulainen
Fennovoiman kehityspäällikkö Juha Miikkulainen muotoilee Titan-2:n maksuviivästysten johtuvan enemmänkin teknisistä ongelmista kuin rahan puutteesta.Timo Sipola / Yle

Fennovoiman mukaan Pyhäjoen ydinvoimalan venäläisen pääurakoitsijan Titan-2:n maksuvaikeudet johtuvat enemmän teknisistä ongelmista kuin rahan puutteesta.

– Maksukykyä venäläisellä osapuolella eittämättä on, arvioi Fennovoiman kehityspäällikkö Juha Miikkulainen.

Suomalaiset aliurakoitsijat ovat joutuneet odottamaan saataviaan voimalan venäläiseltä pääurakoitsijalta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan kyse on tuhansista euroista, mutta vahvistamattomien tietojen mukaan jopa miljoonista euroista. Summien suuruuteen kehityspäällikkö ei ota kantaa.

Erilaiset yrityskulttuurit

– Tietysti on äärimmäisen ikävää, jos on viiveitä maksuposteissa. Se tulee erittäin hankalaksi toiminnanharjoittajille. Varsinkin pienemmille toiminnanharjoittajille tällainen aiheuttaa isoja murheita oman liiketoiminnan pyörittämisessä, toteaa Miikkulainen.

Ydinvoimayhtiön mukaan suomalainen toimintaympäristö ei ole vielä tullut tutuksi Pyhäjoen ydinvoimalan venäläistoimijoille.

– Fennovoiman on tarkoitus puuttua tähän lähiaikoina ja päästä tätäkin asiaa kehittämään, linjaa Miikkulainen

Toisenlainen toimintaympäristö

Rahaliikenne venäläisten ja suomalaisten toimijoiden välillä aiheuttaa voimayhtiön mukaan haasteita ja viivästykset johtuisivat tästä.

– Venäjällä on totuttu nopeisiin toimituksiin ja pitkiin maksuaikoihin. En usko että maksuja jäisi loppupeleissä saamatta, sanoo Miikkulainen.

Miikkulaisen mukaan Venäjän heikkenevä taloudellinen tilanne ei ole näkynyt Pyhäjoen hankkeessa millään tavalla.

– Projektin näkökulmasta suomalaisen järjestelmän ja suomalaisen toimintaympäristön opiskelu ja omaksuminen on hyvässä vaiheessa. Siihen Fennovoima haluaa tietysti tilaajana laitostoimittajan ja pääurakoitsijan tässä matkan varrella opastaa, muotoilee Miikkulainen.