Lisärahaa kaivataan – Nokian Häpesuon kaatopaikan siivous vie 5 ylimääräistä miljoonaa

Entisen Häpesuon kaatopaikan maa Nokialla osoittautui luultua saastuneemmaksi. Alueelta on kaivettu jo 200 000 kuutiota maa-ainesta.

luonto
Kaivurit ja dumpperit työn touhussa Nokian vanhan Häpesuon kaatopaikan puhdistuksessa
Häpesuon alueen yrittäjien maailma mullistuksen kourissa. Alue rajoittuu soraharjuun ja keskustaan johtavaan katuun.Ville Hakonen / Yle

Entisen Häpesuon kaatopaikan puhdistaminen Nokialla maksaa arvioitua enemmän. Alueen puhdistaminen vaatii 5,2 miljoonaa euroa enemmän kuin alun perin oli ajateltu. Häpesuon kaatopaikan puhdistamiseen oli varattu 16,3 miljoonaa euroa. Kustannukset kipuavat siis 21,5 miljoonaan euroon.

Häpesuon alue on osoittautunut hyvin jätepitoiseksi. Vanhalta kaatopaikalta täytyy poistaa maata laajemmalta ja syvemmältä kuin oli luultu, ja tämä lisää kustannuksia.

Suunnitteluvaiheessa kaivettavien massojen määräksi arvioitiin 190 000 kuutiota. Uuden arvion mukaan alueelta joudutaan poistamaan noin 250 000 kuutiota maa-ainesta.

Nokian tekninen lautakunta käsittelee lisärahaa ensi tiistaina.

– Lisämääräraha on paras arvio siitä millä alue saadaan puhdistettua. Toivottavasti yllätyksiltä vältytään jatkossa, Yhdyskuntatekniikan päällikkö Jouni Saranpää Nokian kaupungilta sanoo.

Yrittäjänkadun varrella sijaitseva alue täytyy puhdistaa, koska se sijaitsee pohjavesialueella, josta tulee suuri osa Nokian kaupungin käyttövedestä. Alueelle rakennetaan puhdistustöiden jälkeen kauppakeskus.

Valmista ensi marraskuussa

Kemikaaleilla pilatun maan lisäksi alueelta on löytynyt myös maatumatonta jätettä – esimerkiksi kumisaappaanpohjia.

Vaarallisesti pilaantuneet materiaalit on kuljetettu Poriin Ekokemin kaatopaikalle. Suurin osa pilaantuneesta maa-aineksesta on viety Koukkujärven ja Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskuksiin.

Yhdyskuntatekniikan päällikön Jouni Saranpään mukaan kaivutyöt ovat edellä aikataulusta. Alueelta on kaivettu jo 200 000 kuutiota maata ja jätettä. Enää viidesosa on kaivamatta. Kaivutyöt aloitettiin viime vuoden toukokuussa.

Lisäkaivaukset eivät vaikuta työn valmistumiseen, vaan puhdistustöiden arvioidaan valmistuvan aikataulussa tämän vuoden marraskuussa.