1. yle.fi
  2. Uutiset

Jääkiekossa onnenkantamoiset on ansaittava – hyvä kiekkoilija ei pelaa tuurilla

Huippu-urheilussa, esimerkiksi jääkiekossa, puhutaan usein tuurista. Todetaan, "Olipas suomalaisilla huono tuuri" tai "Kyllä nuo ruotsalaiset ovat sellaisia hannuhanhia". Tuurilla on kuitenkin loppujen lopuksi vähän tekemistä lopputuloksen kannalta.

urheilu
Mestaruuskuva Nuoret Leijonat u20
Tomi Hänninen

Huippu-urheilussa, kuten jääkiekossa, kuulee aika ajoittain vaikkapa valmentajan toteavan huonosti menneen pelin tai suorituksen jälkeen, että "nyt ei ollut tuuri kohdillaan". Yksittäisessä suorituksessa tai ottelussa tuuri toki voikin ratkaista lopputuloksen, mutta lopulta onnella on hyvin vähän sijaa.

– Juuri pitkässä juoksussa tuuri menee tasan. Sen takia toimijat, valmentajat, urheilijat, pelaajat ja joukkueet eivät voi määräänsä enempää luottaa tuuriin. Toki yksittäisissä otteluissa tuurin merkitys on aina jopa melkoinen, toteaa entinen jääkiekkovalmentaja ja -pelaaja Petteri Sihvonen.

– Tavallaan tämä asetelma vääristää jonkin verran puhetta urheilusta, koska urheilijoita ja valmentajia haastatellaan tuoreeltaan. Ja silloin he ovat oikeassa, kun esimerkiksi sanovat, että "tänään kiekko pomppi niin ja näin".

Hyvällä pelaajalla on aika vähän hyvää tuuria. Hän ei tarvitse sitä, koska hän on harjoitellut niin hyvin.

Petteri Sihvonen

Samalla linjalla on Kajaanin Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen. Yksittäisiin peleihin onnella on vaikutusta, ja housun lahkeesta kimmonnut tuurimaali voi jopa ratkaista ottelun.

– Mestiksessä puhutaan 50 pelistä runkosarjassa, Liigassa 60 pelistä. Sillä, kuka voittaa vaikkapa runkosarjan mestaruuden, on todella vähän tuurin kanssa tekemistä. Siinä tullaan siihen, miten joukkue on rakennettu ja valmennettu, ja siihen vaikuttavat esimerkiksi pelaajien loukkaantumiset. Pitkässä janassa ne tuurimaalit puoleen tai toiseen menevät aika tasan, Laukkanen toteaa.

Petteri Sihvonen mainitsee, että suurten menestystarinoiden pohjalla on tuurin osuus minimoitu.

– Mieluummin niin päin, että alkaa syntyä tilanteita, joissa tuntuu tuurin olevan kääntynyt omalle puolelleen. Mutta silloinkaan se ei ole mitään abstraktiota, vaan perustuu muun muassa hyvään valmennukseen ja pelitaitoon. Ratkaisevia asioita ovat aidosti oikeasti konkreettiset asiat, ei joku ilmassa leijuva tuuri.

Tuurin eteen on tehtävä töitä

"Hyvällä pelaajalla on tuuri". Urheilulehden jääkiekkoanalyytikkona toiminut Petteri Sihvonen ei tätä väitettä allekirjoita.

– Hyvällä pelaajalla on aika vähän hyvää tuuria. Hän ei tarvitse sitä, koska hän on harjoitellut niin hyvin. Toki edelleen yksittäisessä tilanteessa kiekko voi pomppia.

Hokin päävalmentaja Jari Laukkanen katsoo, että joukkue voi saada tuuria ansaitsemalla sen.

Sillä, kuka voittaa vaikkapa runkosarjan mestaruuden, on todella vähän tuurin kanssa tekemistä.

Jari Laukkanen

– Monesti valmentajat puhuvat, että onni on ansaittava. Tällä valmentajakokemuksella voin sanoa, että tulee tietty määrä onnenkantamoisia. Näkisin sen niin, että onnenkantamoiset pitkässä juoksussa ansaitaan. Niitä tulee enemmän sillä joukkueelle, joka on esimerkiksi paremmin valmennettu ja pelaa paremmin rakenteellisesti.

Laukkanen on edellisen kerran ajatellut tuuria keskiviikkoisessa kotiottelussa Rovaniemen Kiekkoa vastaan. Hokki johti pelin lopussa 6–0, mutta RoKin onnistui tehdä kaksi hyvää maalipaikkaa.

– Mietin, että jonain toisena iltana toinen laukauksista olisi huonommalla tuurilla voinut mennä maaliin. Maalivahti Leinonen saattoi myös hyvinkin ajatella, että nyt oli tuuri kohdallaan ja nollapeli säilyi, Laukkanen tuumaa.

Lue seuraavaksi