1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Tiedätkö millaiset talvikenkiesi pohjien pitäisi olla? Suutari neuvoo yli 30 vuoden kokemuksella

Kun kansa kävelee kadulla, osa talsii kumipohjakengissä, osalla on muovisekoitetta. Suutari Arto Aronen vannoo kumin nimeen.

ilmiöt
Arto Aronen liikkeessään, tavarahyllyjä, oikeassa kenkien käsittelykone
Kuluneenkin kumipohjan voi korjata, sanoo Aronen.Susanna Wacklin / Yle

Kumi sopii suomalaisen talveen parhaiten, se menee pakkasella ja loskassa, sanoo Kokkolassa – 80-luvulta saakka suutarina toiminut Arto Aronen.

– Ainoat kelit, missä kumi lipsuu, ovat tällaiset plusmiinus kaljamakelit ja jäätikkö. Silloin on parasta kulkea liukuesteillä.

Arosen mukaan kumipohjan etuja ovat huoltovapaus, kestävyys ja korjattavuus.

– Periaatteessa kumipohjaa ei tarvitse sen kummemmin huoltaa. Jos pohja kuluu, se voidaan korjata. Tosin yleensä ensimmäisenä joutuu korjaamaan kantalappuja, jotka eivät kestä. Myös saumoja saa ommella.

Suutarin käsissä lähikuvassa kengän pohjamateriaalia ja kulunut kenkä.
Kengän pohjaan voidaan laittaa uutta kumia.Susanna Wacklin / Yle

Moni suomalainen kulkee kengissä, joiden pohja on muovisekoitetta. Suutarin näkemyksen mukaan niissä on yksi perusvika.

– Pohjat murenevat tai murtuvat kylmässä. Tai ne kovettuvat, mikä on oikeastaan sama asia. Niitä ei pysty korjaamaan. Miten korjaa pohjan, joka on ihan murusina? En edes halua yrittää, koska tiedän, että asiakas saattaa tulla takaisin saman vian kanssa.

Vaikka muovi pohjamateriaalina yhdistyy helposti kaukaa tulleisiin halpakenkiin, suutari harmittelee myös kotimaisten tai suurten kenkävalmistajien politiikkaa.

– En tiedä johtuuko se EU-säännöksistä vai mistä, mutta myös tunnetuissa merkeissä pohja saattaa olla samaa materiaalia. Itse kenkä on erittäin hyvä, mutta pohja voi olla ihan surkea.

Jos kaupassa ei ole palvelua, kuluttajan on hankala valita sopivia kenkiä, sanoo suutari Antti Aronen.

– Periaatteessa asia menee niin, että jos kenkä maksaa noin 100 euroa tai vähän yli, se alkaa olla kunnollinen. Se on silloin jo kunnon nahkaa. Rapealla viidelläkympilläkin saa kohtalaiset jalkineet. Muutaman kympin talvikenkiä ei kannata ostaa, eikä niitä kannata korjatakaan, summaa suutari Antti Aronen.

Lue seuraavaksi