Marski voi saada viereensä toisen monumentin – Onko tässä aihe seuraavaan Mannerheim-kohuun?

Kiasman taidekilpailun kuusi voittajaehdokasta on valittu. Ehdokkaista vain yksi on perinteisen monumentin kaltainen taideteos. Finalistit ovat esillä nykytaiteen museo Kiasman "Marskille kaveri" -näyttelyssä perjantaista lähtien.

Kotimaa
Nykytaiteen museo Kiasma Helsingissä
Pirje Mykkänen / Kuvataiteen keskusarkisto

Kiasma etsii kansainvälisellä taidekilpailulla julkisen tilan taideteosta Helsingin Mannerheimin patsaan tuntumaan. Tavoitteena on ollut julkisen tilan teos, joka ei välttämättä ole perinteinen monumentti.

Silti loppukilpailussa on mukana yksi perinteisempikin monumentti, kertoo Kiasman amanuenssi Kati Kivinen.

– Tällä kertaa valtion taideteostoimikunta haki kansainvälisellä kilpailulla ehdotusta, joka voi olla vaikka väliaikainen, tai se voi ollla jotenkin ihmisiä osallistava, tai vaikka jollain tavalla esityksellinen. Ja asiantuntijajury on valinnut tähän loppukilpailuun kuusi ehdotusta, jotka hyvin toteuttavat tätä ajatusta, sanoo Kivinen.

Joukossa on muiden muassa Riding man -performanssi, joka vaeltelee Kiasmalta keskustaan ja palaa takaisin Mannerheimin patsaan tuntumaan.

Osalle Kiasmakin oli liikaa

Aikanaan Kiasman rakentaminen aiheutti voimakasta keskustelua hankkeen soveltuvuudesta arvokkaana pidetyn Mannerheimin patsaan tuntumaan. Nyt Kivinen toivoo keskustelun lähtevän itse taideteoksesta.

– Julkisen tilan taide ei enää välttämättä ole sitä mitä aikaisemmin on ajateltu. On hyvä jatkaa keskustelua siitä minkälaisia muotoja se nykyään saa, ja myös mikä on julkisen tilan taiteen merkitys kaupunkilaisille ja ihmisille erilaisilla asuinalueilla ja myös tässä Kiasman ympäristössä, Kivinen toteaa.

– Se tuo siihen arkeen jotain yllättävää, se lisää viihtyisyyttä. Toivottavasti näistä kaikista asioista voidaan keskustella myös tämän näyttelyn myötä eikä vain siitä, kuinka sopivaa se on jonkun patsaan viereen.

Jury valitsee kilpailun voittajan 10. maaliskuuta.