1. yle.fi
  2. Uutiset

ELY kiistää luonnonsuojeluliiton some-väitteet Ärjänsaaren hakkuukiellosta – "Asian käsittely on kesken"

Luonnonsuojeluliitto vaati keskiviikkona Ärjänsaareen suunniteltujen hakkuiden keskeyttämistä luonnonsuojelulain perusteella. Torstaina liitto ilmoitti sosiaalisessa mediassa, että Kainuun ELY-keskus olisi keskeyttänyt hakkuut. ELY:n mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

Kotimaan uutiset
Ärjänsaari Oulujärvessä
Tenho Tornberg

Suomen luonnonsuojeluliitto teki keskiviikkona kiireellisen vireillepanon (siirryt toiseen palveluun) Kainuun ELY-keskukselle koskien Oulujärven Ärjänsaarta, koska epäili saareen suunniteltujen hakkuiden heikentävän sen luonnoarvoja ja tuhoavan luontoa.

Torstaina luonnonsuojeluliitto ilmoitti Facebook- (siirryt toiseen palveluun) ja Twitter -tileillään, että Kainuun ELY-keskus olisi kieltänyt hakkuut Ärjänsaaressa toistaiseksi.

Luonnonsuojeluliiton twiitti.
Kuvakaappaus Twitteristä

Kainuun ELY-keskuksen ylitarkastaja Jouko Saastamoisen mukaan sellaista päätöstä ei ole tehty.

– Hallintopakkopäätöstä ei ole olemassa, sanoo Saastamoinen.

Saastamoisen mukaan päätöksen tekoon menee kuulemisineen useita viikkoja. ELY-keskus on kuitenkin informoinut vireillepanosta ja sen käynnistämästä päätöksenteosta metsäyhtiö UPM:ää. Metsäyhtiö pidättäytynee hakkaamasta metsää tämän päätöksenteon aikana, vaikka se ei sellaista päätöstä ole tehnyt, sanoo Saastamoinen.

Tuskin joudutaan sellaiseen tilanteeseen, että yhtiö hakkaisi metsää kesken päätöksenteon.

Jouko Saastamoinen

– Asian käsittely on kesken. Tuskin joudutaan sellaiseen tilanteeseen, että yhtiö hakkaisi metsää kesken päätöksenteon. Toki on mahdollista, että jos sellaista tapahtuisi, voisi ELY-keskus keskeyttää hakkuut ja tästä on myös yhtiölle ilmoitettu. Nyt ei ole sellaisesta tilanteesta kyse, koska hakkuita ei ole aloitettukaan, sanoo Saastamoinen.

Myös yksikön päällikkö Sari Myllyoja kiistää luonnonsuojeluliiton someviestit ennenaikaisina.

– Tämä vireillepano on sellaisesta hallintolain mukaisesta menettelystä, että siinä tehdään päätös niin sanotusti kahdella allekirjoituksella. Enkä kyllä sellaisesta päätöksenteosta ole kuullut.

Lue seuraavaksi