Sekä maahanmuuton että rasismin vastustajat osoittavat mieltään Helsingissä lauantaina

Maahanmuuttoa vastustava Rajat kiinni –ryhmä aikoo marssia Helsingissä lauantaina naisrauhan puolesta. Samaan aikaan rasistista puhetta ja toimintaa vastustava Ei rasismia minun nimissäni –ryhmä kokoontuu Helsingin keskustassa.

Kotimaa
Tampereen keskustassa järjestettiin kaksi mielenosoitusta 23. tammikuuta 2016, liikkeellä olivat maahanmuuton vastainen kuvassa oleva Rajat Kiinni! -soihtukulkue ja Loldiers of Odin -klovnit.
Tampereen keskustassa järjestettiin kaksi mielenosoitusta 23. tammikuuta 2016, liikkeellä olivat maahanmuuton vastainen kuvassa oleva Rajat Kiinni! -soihtukulkue ja Loldiers of Odin -klovnit.Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Helsinkiin odotetaan lauantaina iltapäivällä ainakin kahta maahanmuuttoon liittyvää mielenosoitusta.

Torstai-iltaan mennessä Rajat kiinni -facebook-sivustolla vajaat 100 maahanmuuton vastustajaa oli ilmoittanut osallistuvansa marssiin ja tapahtumaan Narinkkatorilla. Samoihin aikoihin Rautatientorilla järjestetään Ei rasismia minun nimissäni –vastamielenosoitus. Ryhmän facebook-sivuston perusteella mielenilmaukseen mukaan on ilmoittautunut reilut 900 ihmistä.

Molemmista mielenosoituksista on Helsingin poliisin mukaan tehty asianmukaiset ilmoitukset. Poliisi ei vielä torstaina halunnut lähteä arvioimaan paljonko lauantain mielenosoituksiin väkeä lopulta odotetaan saapuviksi.

– Niin kuin aina tämänkaltaisissa kutsuissa, niin nähtäväksi jää paljonko väkeä paikalle tulee, ylikomisario Seppo Kujala sanoo.

– Totta kai siihen, että kaikki ei suju aina rauhallisesti pyritään varautumaan. Näissä kuitenkin suurin osa on osoittamassa ihan asiallisesti mieltään sen asian puolesta, minkä katsovat oikeaksi, eivätkä aiheuta sen suurempaa ongelmaa. Joukossa voi olla yksittäisiä henkilöitä tai joukkoja, joista poliisi sitten huolehtii, Kujala painottaa.

Resurssointipäätökset tehdään Kujalan mukaan siinä vaiheessa, kun poliisilla on parhaat mahdolliset tiedot tapahtumasta.

– Tilannetta seurataan kalkkiviivoille asti ja varaudutaan tarvittavalla välineistöllä ja resurssilla, hän kertoo.

Myös muun muassa Porissa ja Keuruulla järjestetään maahanmuuttoa vastustavia mielenosoituksia tulevana viikonloppuna.

Viime viikonloppuna Rajat kiinni -mielenosoittajat kokoontuivat Tampereella.