Analyysi: Trump on politiikan Uber

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokkaaksi vyöryvä liikemies, mediapersoona Donald Trump on jalostanut politiikkaan sen, mikä on jo käytössä yksityisbisneksessä ja hyväksi havaittu.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump puhuu viittilöiden käsillään. Taustalla näkyy Yhdysvaltain lippu. Trumpilla on tumma puku, kirkkaanpunainen kravatti. Puhujankorokkeessa lukee isoilla valkoisilla kirjaimilla sinisellä pohjalla 'TRUMP'.
Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva liikemies Donald Trump puhuu kampanjatilaisuudessa Iowassa.Tannen Maury / EPA

Hän on kuin Amazon, joka siirsi kaupankäynnin kiinteistä liiketiloista nettiin, kuin Airbnb, joka vie hotelliasiakkaat yksityisasuntoihin, kuin Tinder, joka järjestää treffit ilman henkilökohtaista tapaamista, tai Spotify, joka soittaa musiikkia ilman korvauksia.

Trump on politiikan Uber, kuin taksiyhtiö, joka tulee ulkopuolelta ja toimii itse sanelemillaan ehdoilla ja kansa tykkää.

Osuvan rinnastuksen teki CNN-yhtiön kolumnisti Mel Robbins (siirryt toiseen palveluun).

Toiselta kantilta Trumpia voi katsoa ranskalaisen piirrossarjan Asterixin kautta – siellä seikkailee Riidankylväjä. Julius Caesar lähetti riidankylväjänä tunnetun Tullius Intrigiuksen gallialaisten kylään ja yritti saada heidät murtumaan sisäiseen riitelyyn.

Aluksi suunnitelma toimi, mutta sitten gallialaiset tajusivat juonen ja sopivat riitansa.

Riidankylväjä yritettiin jopa syöttää leijonille, mutta se ei onnistunut, koska Tullius sai leijonat hyökkäämään toistensa kimppuun.

Yhdysvaltain republikaaninen puolue on nyt tässä hajaannuksen tilassa.

Hajaannus alkoi vaivihkaa viime kesäkuun puolivälissä, kun Trump ilmoitti ehdokkuudestaan. Kesähelteellä ilmoitus otettiin vastaan kuin sarjakuvaviihteenä, mutta nyt siitä on tullut totista totta. Draaman kaari nousee kuin raketti. Trumpin kannatus republikaanien joukossa yltää jo 40 prosenttiin.

Edellisten, vuoden 2012 vaalien jälkeen republikaanit tajusivat, ettei heillä ole silloisella politiikalla kannatusta latinojen, mustien eikä nuorten koulutettujen naisten parissa. He alkoivat valmistella kampanjakoneistoa uuteen uskoon. Nyt Uber-Trump on suututtanut verisesti juuri ne ryhmät, joita piti miellyttää.

Kakkosena pysynyt ehdokas, Texasin senaattori Ted Cruz on republikaanien perinteiselle puoluekoneistolle lähes yhtä ongelmallinen. Hän on Teekutsuliikkeen edustaja ja vastustaa lähes kaikkea, mitä Washingtonissa ja kongressissa on yritetty saada aikaan. Hän on erittäin konservatiivinen ja hänellä on vahva uskonnollinen vakaumus.

Republikaanien perinteiset suuret rahoittajat pitävät tilejään kiinni ja seuraavat silmät pyöreinä nyt jo kahta tv-kanavaa samanaikaisesti.

Donald Trump on kieltäytynyt tulemasta viimeiseen, Fox-kanavan tv-debattiin torstai-iltana, koska ’kanavan naistoimittaja Megyn Kelly käyttäytyy ala-arvoisesti ja hänestä valuu verta ties mistä’. Foxin debatin alkaessa Trump aloittaa Des Moinessa, Iowassa oman shownsa paikallisten veteraanien varainkeruutilaisuudessa.

Osa Iowan veteraaneista ihmettelee, kuinka tässä näin kävi. Miksi Trump käyttää heitä hyväkseen omassa valtapelissään?

Näin toimii amerikkalaisen politiikan uusi-Uber, kyselemättä.