1. yle.fi
  2. Uutiset

"Miten pienet koululaiset pärjäävät isojen keskellä?" – yli tuhannen oppilaan suurkoulu huolestuttaa

Lappeenranta uudistaa kaupungin läntisen alueen koulu- ja päiväkotiverkkoa. Suurkoulu ei kaikkia vanhempia ilahduta.

Kotimaan uutiset
Kuusimäen koulu
Yle

– Suurkoulu on huolestuttava. Meillä ei ole Suomessa kokemusta suuren koulun mallista. Pieni koulu sen sijaan on hyvä, siitä on kokemusta, sanoo kahden koululaisen äiti Maarit Aalto.

Oppilaiden pärjääminen isossa koulussa herättääkin suurta huolta ja keskustelua Lappeenrannan Sammonlahden koulun auditoriossa pidetyssä asukastilaisuudessa. Asukkaat oli kutsuttu kommentoimaan juuri valmistunutta kaupungin virkamiesten esitystä läntisen alueen kehittämiseksi.

Ehdotuksen mukaan lapset keskitetään kahteen kouluun Sammonlahteen ja Lappeen kouluille. Tällä hetkellä pienempiä kouluja on alueella viisi. Lavolassa olevan koulun suunnitellaan jatkavan jonkin aikaa mutta lopullisessa suunnitelmassa siitäkin on tarkoitus luopua.

Päiväkodit tulevat uudessa mallissa löytymään molempien koulujen yhteydestä sekä lisäksi Kourulasta. Sammonlahdessa koulukeskus kasvaisi jopa 1300 oppilaan suurkouluksi.

Asukastilaisuuteen osallistunutta Sofia Pöyhtiääkin iso koulu epäilyttää.

– Erityisesti se, että miten ihan pienet koululaiset pärjäävät isojen joukossa, Pöyhtiä sanoo.

Liikenneturvallisuus epäilyttää

– Sun täytyy itse käydä ajamassa siellä aamulla, että ymmärtäisit, millainen se autorumba todellisuudessa on, huudetaan yleisön joukosta tuohtuneesti, kun liikennejärjestelyistä vastaava Lappeenrannan kaupungin suunnittelupäälikkö Timo Kalevirta esittelee läntisellä alueella tapahtuvia muutoksia.

– Ei päiväkotilapsia voi noin vain pudottaa auton kyydistä aikuisen työmatkan varrella, jatketaan yleisön seasta.

Läntisen alueen uudet liikennejärjestelyt ja niiden turvallisuus ovat myös iso puheenaihe asukastilaisuudessa. Erityisen paljon keskustelua käytiin siitä, pitääkö koululaisten kulkea 2-3 kilometrin pituinen koulumatkansa lihasvoimalla vai vanhempien autokyydillä. Mielipiteissä korostuivat sekä koulumatkaliikunnan tärkeys että myös itsenäisen kulkemisen kannalta liian vaarallinen koulutie.

Kaupungin virkamiesjohdosta asukkaiden keskustelutilaisuuteen osallistuivat lähes kaikki uudistustyöryhmän jäsenet.

Työryhmän esitys palveluverkon uudistuksista siirtyy seuraavaksi lautakunnille lausuntokierrokselle. Poliittisen päätöksen odotetaan valmistuvan kaupunginvaltuuston kokouksessa huhtikuun lopussa.

Lue seuraavaksi