1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Roskiin menevällä ruualla yritetään tehdä rahaa ja työllistää syrjäytyneitä

Suomalaiset kaupat heittävät roskiin kymmeniä miljoonia kiloja ruokaa vuodessa. Ruuankierrätyskeskus pyrkii hyödyntämään hävikkiruuan esimerkiksi syrjäytyneiden työllistämiseen.

Kotimaan uutiset
Ruokajätettä kasoittan välivarastossa.
Mirva Korpela / Yle

Kauppojen ja ravintoloiden hävikkiruuat ovat toimineet inspiraationa uusille hankkeille Helsingissä.

Roskiin menevää ruokaa pyritään hyödyntämään sekä liiketoiminnallisesti että kestävän kehityksen hankkeessa.

From Waste to Taste -hankkeen verkkosivuilla kerrotaan, että tällä hetkellä kauppojen ruokahävikistä toimitetaan ruoka-apuun 10-15 prosenttia. Yhteensä kauppojen hyllyiltä heitetään pois Suomessa yli 65 miljoonaa kiloa vuodessa.

Lapinlahden sairaalaan syksyllä avattavaksi suunnitellun ruuankierrätyskeskuksen tarkoituksena on kerätä ruokaa esimerkiksi kaupoista ja ravintoloista - tai keneltä tahansa, jolla sattuu olemaan paljon ylimääräistä ruokaa.

– Lähetit noutavat ruokaa noutosopimusten perusteella. Kehitteillä on myös applikaatio, jonka avulla kuka tahansa voi ilmoittaa, jos on noudettavissa olevaa ruokaa, kertoo hankkeessa mukana olevan Rhea solutionin toimitusjohtaja Johanna Kohvakka.

Kohvakan mukaan kierrätyskeskuksessa ruoka lajitellaan käyttötarkoituksen mukaan. Osa tuotteista, kuten valmisruuat, annetaan ruoka-aputoimijoille. Valmistettavaksi kelpaavat ainekset sen sijaan toimitetaan ruuankierrätyskeskuksen ravintolapuolelle.

– Ja jos saadaan isoja määriä, esimerkiksi 1000 kiloa kaalia, niin niistä voidaan tehdä säilykkeitä, Kohvakka opastaa.

Ruuankierrätyskeskus on saanut Euroopan sosiaalirahastolta (ESR) rahoitusta. Kohvakan mukaan se työllistää erityisesti syrjäytymisvaarassa olevia nuoria, maahanmuuttajia ja pitkäaikaistyöttömiä.

Kierrätyskeskuksen on tarkoitus päästä toimimaan täydellä teholla ensi syksynä. Kohvakka kertoo, että ESR:n rahoituksen päättymisen jälkeen toimintaa on tarkoitus ylläpitää ravintolan tuotoilla.

Uusi netin välityksellä toimiva yritys sen sijaan myy ravintoloiden lounaspöydästä yli jääviä ruokia take away -annoksina alennettuun hintaan. Torstaina lanseeratun ResQ Clubin liiketoiminnassa on aloitusvaiheessa mukana kuusi ravintolaa Helsingin keskustassa.

Heitteille jäävää lounasruokaa on myyty alennuksilla lounasajan lopulla tähänkin asti joissakin ravintoloissa.

Lue seuraavaksi