Sisäministeriön Nerg: Noin puolet Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista palautetaan

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että puolet Suomeen viime vuonna tulleista noin 32 000 turvapaikanhakijasta saa kielteisen päätöksen ja palautetaan. Suomessa oleskelee Nergin mukaan satoja paperittomia, kun Ruotsissa vastaava luku on tuhansia.

Kotimaa
Päivi Nerg
Päivi NergYle

Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan tilanne Suomessa on turvapaikanhakijoiden palautusten suhteen samankaltainen kuin Ruotsissa. Ruotsi arvioi, että sen 160 000 turvapaikanhakijasta puolet eli noin 80 000 ei saa minkäänlaista oleskelulupaa. Suomeen tuli viime vuonna noin 32 000 turvapaikanhakijaa.

– Jokainen päätös tehdään yksilöllisesti mutta suhdeluku on meillä samanlainen, 15 000 - 20 000 turvapaikanhakijaa palautetaan, Nerg sanoo.

Palautukset lähtömaihin ovat Nergin mukaan Helsingin poliisilaitoksen koordinaatioryhmän vastuulla ja he ovat tehneet sisäministeriön kriisiryhmälle suunnitelman siitä, miten palautukset hoidetaan.

– Kielteisiä päätöksiä ja palautuksiahan on tehty jo tähänkin mennessä, mutta isoja määriä tehdään helmi-huhtikuussa, kun käsittelyt on saatu Maahanmuuttovirastossa siihen vaiheeseen, Nerg kertoo.

Irakin kanssa palautussopimusneuvottelut niitä henkilöitä koskien, jotka eivät halua lähteä vapaaehtoisesti, ovat Nergin mukaan kesken. Neuvottelut Afganistanin ja Somalian kanssa ovat myös käynnissä.

– Vapaaehtoisesti voidaan palauttaa näihin maihin jo tälläkin hetkellä Nerg muistuttaa.

Nergin mukaan Suomessa ei ole sellaisia määriä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita, mutta maahan luvatta jääneitä kuin Ruotsissa, mutta silti meilläkin puhutaan sadoista luvatta maassa olevista.

Suomen ja Venäjän väliset neuvottelut Venäjän rajan takaa tulevista turvapaikanhakijoista jatkuvat.

– Poliisiylijohtajamme on tavannut Venäjän turvallisuusviranomaisten johtoa, ja neuvotteluissa on edistytty hyvin, Nerg kertoi tv-uutisten klo 20.30 –lähetyksen haastattelussa.

Juttua korjattu 29.1.16 17.35: Korvattu sanat oleskeluluvaton turvapaikanhakija sanalla paperiton.