1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Korean ydinkokeen ihmettely jatkuu – vetypommi vai ei?

Nimetön yhdysvaltalaislähde arvioi, että Pohjois-Korea testasi tammikuussa vetypommia. Virallisesti Yhdysvallat on koko ajan ollut toista mieltä – ja on edelleen.

Ulkomaat
Kaksi miestä osoittelee seinälle heijastetulle kartalle piirrettyjä järistyspisteitä.
Etelä-Korean viranomaiset tarkastelivat keskiviikkona kartalta maanjäristystä, joka vaikutti Pohjois-Korean ydinkokeen aiheuttamalta. Bae Woo-Hwan / EPA

Pohjois-Korean tammikuun alussa tekemässä ydinkokeessa saattoi sittenkin olla kyse vetypommista, kertoo uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Kanavan haastattelema nimetön yhdysvaltalaisvirkamies arvioi, että kokeessa olisi testattu ainakin joitakin vetypommissa tarvittavia osia. Lähteen mukaan tämä on pääteltävissä uusimmista analyyseistä ja tiedustelutiedoista, mutta lopullista varmuutta asiasta ei edelleenkään ole.

Pohjois-Korea ilmoitti testanneensa vetypommia 6. tammikuuta ensimmäistä kertaa. Maan aiemmat kokeet ovat perustuneet perinteisiin atomipommeihin, jotka ovat huomattavasti vähemmän tuhovoimaisia kuin vetypommi.

Atomipommia teknisesti edistyksellisemmässä vetypommissa hyödynnetään fission lisäksi fuusiota, jossa vedyn isotooppien yhdistyminen vapauttaa valtavasti lämpöenergiaa.

Asiantuntijoiden mukaan tammikuinen räjähdys ei ollut tarpeeksi voimakas ollakseen vetypommin aiheuttama. Myös Yhdysvaltain ulkoministeriö on edelleen virallisesti tätä mieltä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi