Malin aavikkonorsut vaarassa kuolla sukupuuttoon kolmessa vuodessa

Harvinaisia aavikkonorsuja elää tällä hetkellä vain Länsi-Afrikan Malissa ja Namibiassa.

luonto
Afrikannorsuja kuvattuna Kenialaisessa luonnonpuistossa
Afrikannorsuja kuvattuna Kenialaisessa luonnonpuistossa lokakuussa 2013Dai Kurokawa / EPA

Länsiafrikkalaisen Malin aavikkonorsuja uhkaa sukupuutto aivan lähivuosien aikana, varoittaa malilainen Mali Elephant Project for the WILD. Norsunsuojelujärjestön mukaan laji voi hävitä kolmessa vuodessa, mikäli maan hallitus ei tee töitä norsujen suojelemiseksi.

Salametsästäjät ottavat kaiken irti ääri-islamistien iskujen sekä muiden levottomuuksien aiheuttamasta kaaoksesta ja vauhdittavat norsunluukauppaa. YK:n mukaan norsunluukauppaa rahoittavat militantit. Norsunsuojelujärjestö huutaa viranomaisten puuttumista asiaan.

– Mali seisoo vain paikallaan samaan aikaan, kun norsuja teurastetaan. Jos sama meno jatkuu, lajia ei ole enää kolmen vuoden päästä, sanoo järjestön johtaja Susan Canney.

Canneyn mukaan kymmeniä metsänvartijoita on valmiudessa, ja he odottavat vain, että saisivat viranomaisilta luvan ja aseistusta toimintaan salametsästystä vastaan.

Viime vuonna Malissa teurastettiin 80 norsua, ja tämän vuoden tammikuussa on tapettu jo 16 norsua. Viimeisin eläinkannan laskenta tehtiin vuonna 2007, ja sen mukaan Malissa oli tuolloin 350 aavikkonorsua.

Norsunsuojelujärjestön mukaan norsun torahampaasta maksetaan mustassa pörssissä noin 450 euroa.

Aavikkonorsut ovat afrikannorsuiksi poikkeuksellisia, sillä laji ei tyypillisesti elä aavikolla. Malin lisäksi aavikkonorsuja elää vain Namibiassa.

Lähteet: Reuters