1. yle.fi
  2. Uutiset

Pohjois-Suomen väestöstä kerätään ainutlaatuista näytearkistoa

Pohjois-Suomen biopankki edistää sairauksien tutkimusta. Pohjoisen väestöstä kertyy myös samankaltaista perimää sisältävä näytearkisto. Potilailta saatavat veri- ja kudosnäytteet talletetaan digitaalisina ja oululaista terveysteknologiaa hyödynnetään aivan uudella tavalla.

biopankit
Hoitajalla kädessään verinäyteputkiloita
Veri- ja kudosnäytteet talletetaan digitaalisena biopankin arkistoon.Riikka Heikkilä / Yle

Pohjois-Suomessa tehtävä sairauksien tutkimustyö on harppaamassa eteenpäin Oulun yliopistollisen sairaalan yhteyteen perustetun biopankin myötä.

Biopankkiin kerätään kudos- ja verinäytteitä potilaiden suostumuksella.

Tutkimuksen arvo nousee eri lailla esille. Tulee korkoa korolle -efekti.

Saila Kauppila

– Kun potilas tulee sairaalaan ja häneltä otetaan verinäyte, kysytään samalla, voiko näytteen ottaa myös biopankkitutkimusta varten. Biopankissa säilytetään näytteet tutkimusta varten, Pohjois-Suomen Biopankin johtaja Saila Kauppila kertoo.

Tulevaisuudessa useat syövän sekä tulehduksellisten sairauksien tutkimukset pystyvät hyötymään näistä näytteistä. Kauppilan arvion mukaan tämä tulee jo lähitulevaisuudessa näkymään useissa kymmenissä väitöskirjatöissä.

– Esimerkiksi syöpäleikkauksen yhteydessä näytemateriaali, mitä ei tarvita enää taudin määrittämiseen, voidaan käyttää tutkimukseen. Tämä on erittäin arvokasta.

– Vanhat tutkimustulokset palautetaan biopankkiin kasvamaan korkoa, jolloin seuraavat tutkijat voivat käyttää tuloksia hyödykseen. Tutkimuksen arvo nousee näin eri lailla esille. Tulee korkoa korolle -efekti.

Monilla taudeilla voi olla mukana tekijöitä, johon vaikuttaa tietynlaiset perinnölliset seikat.

Saila Kauppila

Uniikki kokoelma  

Pohjois-Suomen väestöstä kerääntyvä näytearkisto on ainutlaatuinen pohjoisen ihmisten homogeenisen perimän vuoksi.

– Monilla taudeilla voi olla mukana tekijöitä, joihin vaikuttavat tietynlaiset perinnölliset seikat. Se voi tehdä taudin tutkimisesta helpompaa ja mielekkäämpää.

Yhteistyötä tehdään Suomen muiden biopankkien kanssa. Oulussa on esimerkiksi monipuolista tutkimusta rintasyövästä. Potilasaineiston määrää lisätään Suomen muista biopankeista, jolloin tutkimustulokset ovat parempia.

Oululainen ICT vahvasti mukana

Biopankki pönkittää myös terveysteknologian osaamista.

Digitalisaatio luo ihan oman mahdollisuuden poikkitieteelliseen tutkimukseen ICT:n  ja biolääketieteen osalta.

Pia Nyberg

Kehitteillä on valtavan näyteaineiston käsittelyyn ja arkistointiin aivan uudenlaisia digitalisointimenetelmiä.

– Digitalisaatio luo ihan oman mahdollisuuden poikkitieteelliseen tutkimukseen ICT:n ja biolääketieteen osalta, Pohjois-Suomen biopankin johtaja Pia Nyberg iloitsee.

– Esimerkiksi kudosleikkeet, joita on perinteisesti mikroskoopilla katsottu, saataisiin digitalisoitua. Siihen voisi tulla avuksi vaikka minkälaisia hahmontunnistustyökaluja ja työkaluja näytteiden analyysiin.

Biopankkeja on perustettu Suomessa yliopistosairaaloihin ja Jyväskylän keskussairaalaan.

Lue seuraavaksi