yle.fi-etusivu

Japanin keskuspankki laski ohjauskoron miinukselle – säästämisestä pitää nyt maksaa

Japanin keskuspankki haluaa kiihdyttää kuluttajien ostokäyttäytymistä ja saada yritykset investoimaan.

talous
Japanilaiset seurasivat pörssikäyriä Tokiossa Japanissa 26. tammikuuta 2016.
Japanilaiset seurasivat pörssikäyriä Tokiossa Japanissa 26. tammikuuta 2016. Frank Robinchon / EPA

Japanin keskuspankki on torstain kokouksessaan päättänyt laskea eräät ohjauskorkonsa 0,1 prosenttia miinukselle. Pankin johtokunta äänesti asiasta äänin 5-4.

Toimenpide on osa Japanin voimakasta elvytyskampanjaa, jolla yritetään saada ihmiset kuluttamaan lisää ja inflaatio nousuun.

Miinuskorko merkitsee, että sijoittaja - eikä pankki - maksaa korkoa tietyistä pankkiin tallettamistaan varoista. Tällä tavalla keskuspankki toivoo, että yritykset nostaisivat varojaan ja käyttäisivät ne investointeihin.

Miinuskoron vaikutus näkyi heti Tokion pörssissä, joka kääntyi aluksi selvään nousuun, mutta kääntyi myöhemmin pakkaselle. Pankeille miinuskorot ovat sijoittajien mielestä erityisen hankala asia. Pankkiosakkeiden kurssit laskivat selvästi.

Japanin talous on useita vuosia kärsinyt hitaasta kasvusta. Hinnat ovat jopa laskeneet. Keskuspankki yrittää miinuskorolla häivyttää kansalaisten ajatukset deflaatiosta, jotka talousanalyytikoiden mielestä ovat pahin mahdollinen asia kansantaloudelle.

Joulukuussa Japanin inflaatio oli vaivaiset 0,1 prosenttia. Keskuspankin uusi tavoite on huhtikuusta lähtien 0,8 prosentin vuosi-inflaatio.

Keskuspankki on myös elvyttänyt Japanin taloutta valtavila summilla.

Lähteet: Reuters, AP