1. yle.fi
  2. Uutiset

KRP:n nettitiedustelijat pelkäävät: Hyväksikäyttäjät lähestyvät lapsia pelien kautta

Keskusrikospoliisin kyberkeskuksessa työskentelevien yksi päätähtäin on suojella lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Poliisit tarkkailevat muun muassa netin keskustelupalstoja, mutta pelkona on, että lapsia lähestytään myös pelien avulla. Keskuksessa ruoditaan päivittäin lukuisia nettivinkkejä, joissa kerrotaan tietoverkoissa havaituista, rikoksiin viittaavista viesteistä.

internet
kannykkä kädessä
Yle

Keskusrikospoliisin pääpaikalla Vantaalla toimiva tiedusteluosasto ja sen kyberkeskus paljastaa vain osan toiminnastaan ja tiedoistaan julkisuuteen. Yksikkö selvitti muun muassa kaksi vuotta sitten tehdyn, ja paljon huomiota osakseen saaneen suunnitelman pommi-iskusta Helsingin yliopistoon.

Toisaalta ulospäin ei kerrota edes sitä, kuinka monta poliisia päivittäin kyberkeskuksessa tietoverkkoja tutkii.

Kasvot toiminnalle antaa rikoskomisario Sari Sarani, joka kiertää ympäri maata kertomassa etenkin poliisin sivuilta löytyvästä nettivinkkipalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

– Minun porukkani tavoitteena internetin tiedustelussa on, että saisimme mahdollisimman tehokkaasti torjuttua lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Se on maailmassa kasvava ongelma, eikä sen nopea kasvu tunnu millään taittuvan, painottaa rikoskomisario Sarani.

Tarina voi olla se tuttu – aikuinen tekeytyy keskustelupalstalla lapseksi, aloittaa jutustelun, jonka aikana voi paljastua lapsen kotiosoite, vanhempien poissaolot, ja lopulta järjestyy karmeisiin seurauksiin päättyvä tapaaminen.

Vielä hirvittävämpää on lähestyä lasta pelien kautta.

Piiriin voi joutua vahingossakin.

Sari Sarani

– Nämä netti- ja konsolipelit, playstationit ja xboxit toimivat maailmanlaajuisesti verkossa, ja tarjoavat loistavan keinon kommunikointiin.

– Piiriin voi joutua vahingossakin, eikä lapsi tai nuori välttämättä ymmärrä, jos häneltä urkitaan asioita, ettei kyse olekaan enää pelistä, sanoo Sari Sarani.

Tällaista ujuttautumista lapsen lähelle ei onneksi ole tullut ilmi, mutta poliisin mukaan on täysin mahdollista, että näin voi joku päivä tapahtua.

Rikoskomisario Sari Sarani ymmärtää itsekin kahden lapsen äitinä, että vanhemmista voi välillä olla turhauttavaa tarkkailla jälkikasvunsa nettikäyttäytymistä. Kuitenkin oleellista olisi jaksaa kysyä, kenen kanssa lapsi käy netissä keskustelua, sekä kertoa, mitä kaikkea netissä voi kohdata.

Nettivinkkimäärät roimassa kasvussa

Tietoverkkoja tarkkailemalla keskusrikospoliisin kyberkeskus on saanut arvokasta tietoa vakavien väkivaltatekojen estämiseen, joka on toinen ryhmän tavoitteista. Helsingin yliopiston pommi-iskun suunnittelun lisäksi netistä esimerkiksi paljastui vastaavanlainen aikomus, jonka kohteena olisi ollut Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampus.

Sari Sarani
Rikoskomisario Sari Sarani. Tarja Laitinen / Yle

Poliisi sai viime vuonna vajaat 20 000 verkkoa koskevaa nettivinkkiä, joista kyberkeskus laittoi viitisentoista prosenttia eteenpäin selvitettäväksi paikallisiin poliisiyksikköihin. Vinkkien määrä moninkertaistui edellisvuoteen verrattuna.

– Viime vuoden kasvu tulee minun mielestä ihan suoraan turvapaikanhakijatilanteesta, uskallan sanoa näin tutkimatta asiaa sen enempää. Se on uhkailua, että me pannaan asiat kuntoon, se on huolta tyttärien turvallisuudesta, toteaa rikoskomisario Sari Sarani.

Rasistisilla teoilla, kouluampumisella, itsensä surmaamisella uhkailu jää onneksi usein vain uhittelun asteelle.

– Ei voi tietää, olisiko teko tehty oikeasti, ei voi tietää, että ne vain uhkailee. Sen takia kaikki vinkit otetaan vakavasti, painottaa rikoskomisario Sari Sarani.

Lue seuraavaksi