Hyppää sisältöön

Maavoimien operaatiopäällikkö: Suomeen ei kohdistu minkäänlaista sotilaallista uhkaa

Maavoimien operaatiopäällikkö Petri Hulkko pitää ruotsalaiskenraalin esiin nostamaa suursodan uhkaa lähinnä retorisena vaikuttamiskeinona.

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko Kuva: Yle

Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Petri Hulkko ei ole hätkähtänyt Ruotsin maavoimien komentaja Anders Brännströmin lausuntoa siitä, että suursodan uhka on todellinen. Brännström sanoi Ruotsin maataistelupäivien puheessaan muutama päivä sitten, että Ruotsi voi olla sodassa jo muutavassa vuodessa. Hulkon mukaan kyseessä on lähinnä suomalaiselle keskustelukulttuurille vieras retorinen keino.

– Näen, että tässä oli kyseessä ruotsalainen tapa aloittaa keskustelu. Brännströmin aloitus oli kohdennettu hänen omille alaisilleen, sillä hän pitää parasta aikaa maavoimapäiviä, joilla kyseessä on maavoimien kehittäminen. Ruotsissahan maavoimia on ajettu viime vuodet alas ja nyt niitä halutaan kehittää uudelleen. Tämä oli tyypillinen ruotsalainen keskustelun aloitus, Hulkko sanoo.

– Tunnen Brännströmin, ja hän on luonteeltaankin hyvin räväkkä. Tämä lausunto sopii hyvin hänen luonteenkuvaansa.

Hulkon mukaan suursotaa ei ole syytä pelätä.

– Meitä ei uhkaa mikään sotilaallinen uhka. Puolustusvoimat seuraa tottakai turvallisuustilanteen muutosta ja on sanottava, että siitä on tullut aiempaa vaikeampi ennustaa. Muutokset tapahtuvat nykyään aiempaa nopeammin. On hyvä muistaa, että maanpuolusta rakennetaan vuosikymmen, mutta se voidaan ajaa alas vuodessa. Ruotsissahan maavoimia on ajettu alas hyvin nopeasti ja nyt sitä halutaan taas nostaa sitä ylös.

Hulkko myöntää, että nykyinen turvallisuustilanne on sellainen, että se voi huolestuttaa ihmisiä.

– Tottakai turvallisuusasioiden pitääkin huolestuttaa kansalaisia, mutta turvallisuudentunne on subjektiivinen asia. Siihen voi liittyä esimerkiksi työttömyystilanne, pakolaisuus ja maailmantilanne. Tuoreiden selvitysten perusteella suomalaisten maanpuolustustahto on noussut ja aiemminkin on nähty, että kun turvallisuuden tunne heikkenee, se näkyy aina maanpuolustutahdon nousuna, Hulkko sanoo.

.
.