1. yle.fi
  2. Uutiset

SAK:n liitoissa puuhataan suurfuusiota

Suurliitossa olisivat mukana Puuliitto, Metalliliitto, Paperiliitto ja Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM, Ilta-Sanomat kertoo. Yle Uutisten tietojen mukaan hankkeesta ei ole virallisesti keskusteltu SAK:n hallituksessa. Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo, että päätöksiä yhteistyön syventämisestä tehdään kevään aikana.

Kotimaan uutiset
Koukkuja metallitehtaalla.
Yle

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n liitoissa valmistellaan suurfuusiota, kirjoittaa Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehden tietojen mukaan suurfuusio SAK:n sisällä olisi jo niin pitkällä, että aiesopimus asiasta tehtäisiin helmikuun aikana. Aiemmin fuusiosta ovat kertoneet Kansan Uutiset (siirryt toiseen palveluun) ja Demokraatti (siirryt toiseen palveluun).

Tavoitteena olisi synnyttää noin 300 000 palkansaajan uusi yhteinen liitto. Siinä olisivat mukana Puuliitto, Metalliliitto, Paperiliitto ja Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM, Ilta-Sanomat uutisoi.

Yle Uutisten tietojen mukaan fuusiohankkeesta ei ole keskusteltu virallisesti SAK:n hallituksessa.

Ilta-Sanomat kertoo, että fuusiosopimuksen yksityiskohtia olisi hiottu alkuvuosi ja asiantuntijana olisi kuultu siviilioikeuden professoria Heikki Halilaa Helsingin yliopistosta.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto vahvistaa Yle Uutisille, että neuvottelut yhteistyön syventämisestä IS:n uutisessa mainittujen liittojen kanssa ovat käynnissä.

– Toukokuun liittokokouksessa yhtenä asiana on liittoyhteistyön syventäminen ja siihen liittyviä keskusteluja käydään näiden mainittujen liittojen kanssa, Aalto sanoo.

Liittojen johto on kokoontunut tänään käymään keskusteluja aiheen tiimoilta.

Aallon mukaan valmistelua on tehty positiivisessa hengessä ja mahdollisuus liittoyhteistyön syventämiselle on olemassa. Päätöksiä liittojen yhteisestä suunnasta tehdään keväällä.

– Valmistelu etenee niin, että viimeistään maaliskuun puolella on jotain dokumentaatiota olemassa.

Professori: Fuusiota kaavailtiin jo kymmenen vuotta sitten

Ammattiyhdistysliikkeeseen perehtynyt sosiologian professori Harri Melin Tampereen yliopistosta sanoo, että hänelle asia tuli yllätyksenä. Siitä ei ole keskusteltu julkisuudessa kovinkaan paljon viime aikoina, hän perustelee.

[Kymmenen vuoden takainen yritys] kariutui keskinäisiin erimielisyyksiin.

Harri Melin

Itse fuusio olisi kuitenkin vanha aie.

– Jo noin kymmenen vuotta sitten SAK:n teollisuusliittojen piirissä oltiin valmistelemassa samankaltaista SAK:laisten teollisuusalan liittojen suurfuusiota. Se kariutui keskinäisiin erimielisyyksiin. Tästä yrityksestä kymmenen vuoden takaa syntyi TEAM. Muut isot liitot, ennen kaikkea Metalliliitto ja Paperiliitto, jäivät yhteistyön ulkopuolelle, Melin sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa tänään perjantaina.

Melin katsoo, että yhden teollisuudenalan liiton perustaminen SAK:n sisälle olisi looginen osa SAK:laista kehityskulkua: esimerkiksi julkisen sektorin liitot ovat jo koonneet voimansa, samoin yksityinen palveluala.

Myös työnantajapuoli on organisoitunut kokonaan uudelleen ja globalisaatio ja sen heijastukset suomalaisille työmarkkinoille ovat muuttaneet neuvotteluasetelmaa olennaisella tavalla, Melin lisäsi Ykkösaamun haastattelussa.

* Päivitetty klo 11:04, lisätty Metalliliiton puheenjohtajan kommentit.

* Päivitetty klo 18:00, lisätty Kansan Uutiset ja Demokraatti.

Lue seuraavaksi