Vuoden ensimmäinen turvapaikanhakija Niiralassa – saapui maahan reittilinja-autolla

Niiralan kansainväliselle rajanylityspaikalle Tohmajärvelle saapui torstaina tämän vuoden ensimmäinen turvapaikanhakija. Mies on Norsunluurannikon kansalainen, ja hän saapui Suomeen Petroskoi-Joensuun välisessä reittilinja-autossa.

turvapaikanhakijat
ihmisiä menossa passintarkastukseen Niiralassa
Heikki Haapalainen / Yle

Niiralan rajanylityspaikalla Tohmajärvellä Norsunluunrannikolta kotoisin oleva mies haki turvapaikkaa Suomesta torstaina. Mies ylitti Venäjän ja Suomen välisen valtakunnanrajan Petroskoin ja Joensuun väliä säännöllisesti kulkevassa linja-autossa.

Turvapaikanhakijan epäillään syyllistyneen väärennykseen, sillä hänen passissaan oli väärä Saksan oleskelulupa. Rikostutkinnan ja turvapaikkahakemuksen käsittelyn tekee Pohjois-Karjalan rajavartiosto.

Tilanteessa arvioidaan myös linja-autoreitin liikenteenharjoittajan tarkastusvelvollisuuden täyttyminen. Mikäli tässä on puutteita, liikenteenharjoittajalle voidaan määrätä ulkomaalaislain mukainen 3 000 euron seuraamusmaksu. Liikenteenharjoittajan vastuulla on, että jokaisella maahantuodulla henkilöllä on tarvittavat matkustusasiakirjat.

Turvapaikkahakemus on Niiralan kansainvälisellä rajanylityspaikalla tämän vuoden ensimmäinen. Viime vuoden aikana rajavartiosto otti vastaan kolme hakemusta. Edellinen tapaus on marraskuulta, jolloin turvapaikkaa haki kongolainen mies.

Pohjois-Karjalan rajavartiosto pitää torstaina tapahtunutta turvapaikanhakijan tuloa Niiralan kautta Suomeen yksittäistapauksena.