Talvivaaran kaivosalue kuuluu Suomen sateisimpiin – normaalia kausivaihtelua vai aliarvioitu ilmastonmuutos?

Ennätysmäiset sateet ja valunnat sekä ilmastonmuutoksen vaikutukset viittaavat kaikki siihen suuntaan, että sateet jatkuvat, toteaa johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Talvivaara
Talvivaaran jätevettä
Heikki Rönty / Yle

Viimeisten vuosien aikana toistuneet puheet siitä, että Sotkamossa Talvivaaran alueella on satanut yllättävän paljon vettä, eivät ole pelkkiä puheita, toteaa Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

– Sekä sademäärät että valunnat ovat olleet alueella Suomen kärkipäätä. Me olemme mitanneet valumia vuodesta 1962 lähtien, ja Talvivaarassa on tehty valumaennätys kahtena peräkkäisenä viime vuotena. Vuosi 2014 oli myös lähellä suurimpia arvoja, Vehviläinen sanoo.

Valumalla tarkoitetaan sadannan ja haihdunnan erotusta.

– Talvivaaran alueella on satanut paljon lunta. On onni, että lumi ei täällä sula talvella, kuten etelässä on käynyt. Talvella ei haihduntaa juuri tapahdu, joten tulvat olisivat aika massiivisia, toteaa Vehviläinen.

Selitys on vielä haussa

Vehviläinen ei osaa selittää, miksi alueen sademäärät ovat olleet isoja viime vuosina.

– Suuruudestaan huolimatta määrät pysyvät edelleen pääosin kausivaihtelun sisällä, eli 600–1100 millimetrissä vuodessa. Onko tämä kuitenkin normaalia kausivaihtelua vai olemmeko aliarvioineet ilmastonmuutoksen, sitä on vielä vaikea sanoa.

On onni, että lumi ei täällä sula talvella, kuten etelässä on käynyt. Talvella ei haihduntaa juuri tapahdu, joten tulvat olisivat aika massiivisia.

Bertel Vehviläinen

Vaikka vettä siis alueella on ja lisää tulee, ei Talvivaaran alue voi ykköstilallaan ylpeillä, muistuttaa Vehviläinen.

– Ilmatieteen laitoksen mittaama kaikkien aikojen sade-ennätys löytyy viime vuodelta Puolangan Paljakasta. Tosin Talvivaara on lähellä, ja kuuluu samaan sateiseen alueeseen, Vehviläinen sanoo.