Savupiipun pahin nokeaja ei löydy puuliiteristä vaan jääkaapista

Nuohous on vapautunut monilla paikkakunnilla. Nyt pelätään, että nokipalot lisääntyvät kun nuohooja pitää muistaa tilata itse. Näyttää myös siltä, että nuohooja "unohdetaan" tilata.

Kotimaa
Tyhjiä maitotölkkejä.
Henrietta Hassinen / Yle

Nuohous on viime vuosina vapautunut kilpailulle monilla paikkakunnilla. Aikaisemmin piirinuohooja muistutti lappusella postilaatikkoon, että tulossa ollaan. Nuohoojan tulosta pystyi tarkistamaan kellon. Nyt pitää itse muistaa tilata nokikolari paikalle.

Lain mukaan vakinaisissa asunnoissa pitää nuohota joka vuosi ja mökeillä kolmen vuoden välein. Nuohouksella estetään muun muassa vaarallista nokipaloa.

– Viime vuonna nokipaloja oli meidän alueella kahdeksan kappaletta, Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palotarkastaja Olli Saarikoski sanoo.

Nokipalojen vähäistä määrää selittänee osaltaan vanha piirinuohoajasysteemi joka kuopattiin reilu vuosi sitten. Tilanne voi muuttua huonompaan suuntaan kun korsteenin nuohouksen muistaminen on jätetty kokonaan asukkaiden kontolle.

Saarikoski myöntää, että nuohous on yksi velvollisuus lisää muistettavaksi jo ennestään pitkään kotien pakollisten tehtävien listaan.

Maitopurkki pahin nokeaja

Monet polttavat takassa myös roskia. Erityisen paljon hormia nokeaa monille tuttu sytyke, tyhjä maitopurkki. Sen pinnassa oleva vesitiivis kalvo palaa hyvin, mutta on nokeaja pahimmasta päästä.

– Maitopurkit kuuluvat kierrätykseen, eivät takkaan, sanoo Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen.

Nokipalo vaanii etenkin piippuja joissa poltetaan lähinnä roskia. Piippuun kertynyt karsta syttyy palamaan kun harvakseltaan käytetyssä tulisijassa aletaan polttamaan puuta kunnolla.

Viidenkympin maksu ei voi olla syy jättää nuohoamatta.

Juhani Jyrkiäinen

Uudet piiput ovat tehty kestämään nokipaloja, mutta vanhoissa korsteeneissa tuli saattaa levitä mahdollisista halkeamista myös talon rakenteisiin.

– Säännöllinen nuohoaminen on tärkeää myös siksi, että nuohooja näkee piipun kunnon, Saarikoski sanoo.

Nuohoamisessa pihistellään?

Nuohousalan Keskusliitto on myös tutkinut piirinuohouksesta vapautuneita paikkakuntia. Tutkimuksen mukaan nuohous oli suoritettu ajallaan 80-90 prosentilla talouksista, joissa oli niin sanottu pakollinen piirinuohoaja. Kun kilpailu vapautui, nuohousasiat olivat kunnossa enää 50-60 prosentilla.

Jyrkiäisen mukaan syy voi olla unohduksessa, mutta myös siinä, että vapaus on otettu myös aikatauluissa.

Kuinka moni jättää nuohouksen väliin pihiyttään?

– Toivottavasti ei kukaan. Viidenkympin maksu ei voi olla syy jättää nuohoamatta, Jyrkiäinen päättää.