1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Itärajan turvapaikanhakijat: Lähes 80 laittoman maahantulon järjestämistä tutkinnassa

Lapin rajavartiosto tutkii 78 epäiltyä laittoman maahantulon järjestämistä itärajalla. Tapaukset ovat tältä vuodelta. Yksi laittoman maahantulon järjestäminen on edennyt syyttäjälle.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita puomiasemalla 3 kilometriä Alakurtista itään 23. tammikuuta odottamassa Venäjän rajavartiolaitoksen lupaa jatkaa matkaansa Suomen Sallan Kelloselän raja-asemalle.
Turvapaikanhakijoita puomiasemalla 3 kilometriä Alakurtista itään 23. tammikuuta odottamassa Venäjän rajavartiolaitoksen lupaa jatkaa matkaansa Suomen Sallan Kelloselän raja-asemalle.Jussi Nukari / Lehtikuva

– Näissä epäillään sitä ulkomaalaista, joka kuljettaa ajoneuvoa, jolla tuo tai yrittää tuoda Suomeen ulkomaalaisen, jolla ei ole maahantuloon vaadittavaa passia tai muuta matkustusasiakirjaa tai sellaista, joka järjestää tai välittää ulkomaalaiselle kuljetuksen Suomeen. Tällaisia henkilöitä epäillään. Tutkinnallisia yksityiskohtia en lähde tässä vaiheessa avaamaan, koska tutkinnat ovat kesken, tutkinnanjohtaja Pasi Iittiläinen Lapin rajavartiostosta sanoo.

Yksi alkuvuoden tapauksista on saatu tutkittua ja se on siirtynyt syyttäjälle. Epäiltynä on venäläinen mies, joka on pikahaastettu oikeuteen. Oikeudenkäynti on tulossa kevään aikana.

Laittomasta maahantulosta epäiltyinä voi olla myös turvapaikanhakijoita, jotka ajavat autolla Venäjältä Suomen rajalle.

– Tuomioistuin päättää, onko kyseessä rangaistava teko vai ei. Siinä otetaan turvapaikkaprosessi huomioon. Esimerkiksi jos epäilty saa turvapaikan, tekoa ei välttämättä katsota rangaistavaksi. Voi olla kuitenkin, että siitä on saatu rikoshyötyä, esimerkiksi rahallista hyötyä, jos on kuljetettu samassa kyydissä tulleita, Iittiläinen toteaa.

Laittoman maahantulon järjestämisestä voi saada sakot tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

Venäjältä saapui Lappiiin torstaina 14 turvapaikanhakijaa. Lapin rajavartiosto eväsi maahanpääsyn kolmelta henkilöltä, koska heiltä puuttuivat Schengen-viisumit.

– He eivät hakeneet turvapaikkaa, vaikka olivat turvapaikanhakijoiden kanssa samassa seurueessa. Kaksi heistä oli palestiinalaisia ja yksi nigerialainen. Yleensä tällaiseet henkilöt tulevat Suomeen työnhakuun tai he eivät muuten ole välittömän avun tarpeessa, Iittiläinen selventää.

Lue seuraavaksi