1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veli-Matti on tehnyt jopa 2 000 matkaa Venäjälle: "Nyt on nostettava hattua herra Putinille"

Ostosmatkat Viipuriin ovat vähentyneet huomattavasti 1990-luvun huippuvuosista. Liikennöitsijä Veli-Matti Puolakka on nähnyt muutoksen, sillä hän aloitti ajamaan bussia Neuvostoliittoon 1970-luvulla.

Kuva: Yle

**KOUVOLA **Liikennöitsijä Veli-Matti Puolakka arvelee, että suomalaisilla on kynnys lähteä turistimatkalle Venäjälle. Sen sijaan hän itse laskee tehneensä itänaapuriin noin 1 500–2 000 matkaa bussinkuljettajana viimeisen 35 vuoden aikana.

– Ne jotka sinne lähtevät, niin heidän kohdallaan se tunnelma matkan aikana autossa on selkeästi vapautuneempi kuin kotimaan matkoilla, toteaa Puolakka.

Erityisesti 1990-luvulla suomalaiset tekivät runsaasti ostosmatkoja Viipuriin. Kesälauantaisin kaupungissa kävi keskimäärin 40 bussilastillista turisteja päivämatkalla.

Huippuvuosiin verrattuna päivämatkoja Viipuriin tehdään nyt vain murto-osa. Syynä on osaltaan viisumien kallistuminen. Lisäksi ostosmatkailu on suuntautunut entistä enemmän Viroon.

– Venäjän osalta kotiseutumatkat ovat lähes kokonaan loppuneet, koska vanhuksista, jotka ovat siellä syntyneet, ei ole enää lähtijöiksi.

– Vielä on edelleen Pietarin matkailua ja jonkin verran ostosmatkailua. Pintansa ovat säilyttäneet niin sanotut sotahistorian matkat, sanoo Puolakka.

Mustaa kaviaaria ja shampanjaa

Liikennöitsijänä Veli-Matti Puolakka teki ensimmäiset matkansa silloiseen Neuvostoliittoon 1970-luvulla.

Liikennöitsijä Veli-Matti Puolakka toimistossaan Kouvolan Valkealassa. Kissakalenteri kuvassa Veli-Matin vasemmalla puolella. Kuva: Ville Pisto / Yle

– Se oli edullista matkailua. Vanhan t-paidan myymällä sai koko viikonlopun rahat. Sai syödä mustaa kaviaaria ja juoda shampanjaa.

Edullisuuden rinnalla rajatarkastukset olivat Neuvosto-aikana tarkat. Tullivirkailijat tiesivät, että suomalaiset yrittivät salakuljettaa tavaraa rajan yli myytäväksi.

– Papereihin piti merkitä kaikki kultakorut ja vihkisormukset ja niiden hankintahinnat, sanoo Veli-Matti Puolakka.

Suomalaiset myös tekivät paljon ostoksia Venäjältä. Ostosmatkailijoiden mieleen olivat erityisesti kristallit, rottingit ja pellavat.

– Matkat vähenivät jo senkin vuoksi, että tavaravalikoima ei ole muuttunut. Kristalleja ja rottinkia ehdittiin hamstrata kotiin ja mökille ja niitä annettiin ystäville.

Hyvän onnen kissakalenteri Venäjältä

Venäjälle bussilla suuntaavien matkustajamäärien vähentymisen ohella Veli-Matti Puolakka on nähnyt toisen ison muutoksen. Venäjän tieverkkoa on kunnostettu toden teolla viimeisen viiden vuoden aikana.

– Aina aikaisemmin arvosteltiin Venäjän teitä, mutta nyt se on kääntynyt toisin päin. Nyt on nostettava hattua herra Putinille, että siellä alkaa olemaan tiet paremmassa kunnossa kuin Suomessa.

Toimistonsa seinällä Valkealassa Veli-Matti Puolakalla roikkuu Venäjältä saatu kissakalenteri. Sen antaja on neuvonut Veli-Mattia rapsuttamaan kissan kuvaa joka päivä, koska se tuo hyvää onnea.

– Kun on tutustunut venäläisiin tarpeeksi hyvin ja päässyt ystäväksi ja tuttavaksi, niin luottamus on vähintään yhtä hyvä kuin suomalaisilla ystävillä, sanoo Puolakka.