Hyppää sisältöön

800 avantouimaria kisaa Suomen mestaruudesta – aloittelijalta vaaditaan malttia hyisissä hommissa

Lajin pariin pääsee pikkurahalla, mutta talviuinti vaatii totuttelua. Avantouinnin SM-kisat käydään tänä viikonloppuna Lohjan Kisakalliossa.

Vivienne Rickman-Poole ja Päivi Pälvimäki ottivat tuntumaa kisarataan perjantaina. Kuva: Yle

Lohjalainen Päivi Pälvimäki hurahti ensin avovesiuintiin ja sitten avantouintiin. Pälvimäki osallistuu viikonloppuna käytäviin kisoihin yhdessä ystävänsä Vivienne Rickman-Poolen kanssa. Parivaljakko kastautui kisa-avantoon perjantaina iltapäivällä.

– Tämä on jäätävän kylmää! Rickman-Poole huutaa vedestä.

Avantoon ei ole vielä asennettu lämpömittaria, mutta Pälvimäki arvioi veden lämpötilaksi noin kaksi astetta. Hän on huomannut palelevansa harrastuksen ansiosta huomattavasti vähemmän kuin ennen.

– Aloittelijoille suosittelisin ensikäynneiksi ihan vain kastautumista portaita pitkin muutaman kerran viikossa. Totuttelu olisi hyvä aloittaa jo lokakuussa ja sitten jatkaa talven yli, kisan johtaja Virpi Palmén puolestaan vinkkaa.

Vähillä varusteilla monipuoliset terveyshyödyt

Avantouinti on noussut viime vuosina yhdeksi suosituimmista terveysliikuntalajeista Suomessa. Jopa 100 000 suomalaista ui luonnon vesissä läpi talven. Lajin kokeilijoita on arviolta yli puoli miljoonaa.

– Avantouinti on helppo aloittaa, koska ei tarvitse tehdä suuria hankintoja. Uima-asun lisäksi suosittelen päähineen käyttöä. Monet käyttävät myös uimatossuja ja -hanskoja. Talviuintiseuroista löytyy varmasti lajitovereita ja hyviä avantouintipaikkoja, Suomen Ladun aikuisliikunnan koordinaattori Hanna Okkonen rohkaisee.

Talviuinti on erityisen tunnettu Pälvimäenkin kiittelemistä monipuolisista terveysvaikutuksista.

– Säännöllinen talviuinti laskee verenpainetta. Se myös  lievittää lihassärkyjä, parantaa kylmään sopeutumista ja vastustuskykyä sekä nostaa elimistön antioksidanttitasoa, Okkonen luettelee.

Pälvimäki luonnehtiikin avantouinnin SM-kisoja hyvän mielen talvikarnevaaliksi. Yleisöllä on vapaa pääsy koko viikonlopun ajan kestävään tapahtumaan.

.
.