Hyppää sisältöön

Venäjän media nosti kärkeen pääministerien pakotekommentteja – rajaongelmat kiinnostivat vähemmän

Suomen huolet Venäjän rajan yli tulevista turvapaikanhakijoista eivät nousseet pääaiheeksi Venäjän mediassa. Uutistoimisto Itar-Tass jopa kertoi pääministeri Sipilän sanoneen, että tilanne Suomen ja Venäjän rajalla on normaali.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev ja Suomen pääministeri Juha Sipilä keskustelivat Pietarissa perjantaina muun muassa kauppasuhteista ja maiden rajan toiminnasta. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Venäjän median ensiotsikoissa Suomen ja Venäjän pääministerien tapaamisesta kärkeen nousivat Dmitri Medvedevin kommentit Venäjän ja EU:n pakotteista.

Valtiollinen uutistoimisto RIA Novosti (siirryt toiseen palveluun) siteerasi otsikossaan Venäjän pääministeriä: "Venäjän vastaiset pakotteet iskivät yhteistyöhön Suomen kanssa."

– En tiedä, ketä nämä lännen Venäjää vastaan asettamat pakotteet hyödyttävät. Mutta eivät ne ainakaan hyödytä Venäjää eivätkä Suomea, Medvedev kommentoi.

Gazeta.Ru-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun) otti otsikkoonsa lainauksen Medvedeviltä: "Me emme niitä keksineet, emmekä me voi niitä lopettaakaan."

Komsomolskaja Pravda (siirryt toiseen palveluun) -iltapäivälehti otsikoi puolestaan Venäjän pääministerin ennustuksen: "Tämä vaihe päättyy kuten päättyivät aikanaan kymmenet erilaiset pakotteet Neuvostoliittoa vastaan."

Vesti: Olivatko venäläisten luovutukset kosto?

Venäjän valtiollisen television Vesti-uutisohjelmaa puolestaan kiinnostivat tiedotustilaisuudessa kahden rikoksista epäillyn venäläismiehen luovutus Suomesta Yhdysvaltoihin. Vestin toimittaja tiedusteli pääministereiltä, oliko näissä tapauksissa kyse kostosta vai oikeudesta.

Sipilä sanoi, ettei voi kommentoida yksittäisiä oikeustapauksia, mutta muistutti Suomen myös torjuneen venäläisten luovutuspyyntöjä.

Verkkosivuilleen Vesti (siirryt toiseen palveluun) kirjasi vain Medvedevin kommentit. Medvedevin mukaan Yhdysvaltain yritykset globalisoida oma oikeudenkäyttönsä ovat moraalittomia.

– Se on moraalitonta ja näyttää kansainväliseltä rikolliselta toiminnalta, korosti Medvedev uutisen mukaan. Kritiikin kärki kohdistui jyrkästi Yhdysvaltoihin.

Itar-Tass: rajatilanne normaali

Tiedotustilaisuudessa Juha Sipilä sanoi, että kaikilta osin tilanne Suomen ja Venäjän rajalla ei ole tyydyttävä. Venäjän valtiollinen uutistoimisto Itar-Tass kuitenkin tulkitsi Sipilän sanoneen, että siirtolaistilanne rajalla on normaali.

– Migrant situation on Russian-Finnish Border normal – Finnish prime minister, kuuluu uutistoimiston kirjoittaman uutisen otsikko englanniksi.

Hallituksen lehti Rossiiskaja Gazeta (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoi Medvedevin nimenneen Euroopan pakolaiskriisin syyn.

Lehti siteeraa pitkästi Venäjän pääministeriä.

– Se, mitä tapahtuu, ei ole suinkaan seurausta Venäjän politiikasta vaan joukosta olosuhteista, mukaan lukien Euroopan unionin likinäköinen siirtolaispolitiikka. Sen panttivangiksi on joutunut Suomi, Medvedev sanoi.

– Mitään tästä ei olisi tapahtunut, ellei Lähi-idässä olisi tapahtunut niitä tapahtumia, jotka johtivat tilanteen räjähtämiseen useissa maissa.

Aiemmin viikolla raja-asioista kävi Suomessa keskustelemassa sisäministeri Vladimir Kolokoltsev.

– Vladimir Kolokoltsev painotti, että Venäjä suhtautuu kunnioittaen Suomen ponnisteluihin siirtolaisten vastaanottamiseksi ja sijoittamiseksi mutta tällaisilla prosesseilla on myös kielteisiä seuraamuksia – väistämätön rikollisuuden kasvu ja uskonnollisten ekstremistien sisäänpääsyn uhka, Venäjän sisäministeriön tiedotteessa kerrottiin.

Suomen kanta kaasuputkeen kiinnosti

Toinen keskeinen asia Venäjän mediassa oli Itämeren maakaasuputken Nord Streamin uuden putkilinjan rakentaminen.

Venäjän kaasuyhtiö Gazprom ja sen eurooppalaiset yhteistyökumppanit kaavailevat toista kaasuputkea – mikä on herättänyt jo huolta muun muassa Venäjän pyrkimyksiin kriittisesti suhtautuvissa Baltian maissa ja Puolassa.

– Suomi suhtautuu Nord Streamiin pragmaattisesti, Gazeta.Ru (siirryt toiseen palveluun) otsikoi.

Varmemmaksi vakuudeksi uutisessa vielä siteerataan Sipilää:

– Suomelle se on kaupallinen hanke ja suhtaudumme siihen pragmaattisesti.

RIA Novosti (siirryt toiseen palveluun) lainaa Medvedeviä, joka sanoo Suomen ja Venäjän jatkavan työtä Nord Stream 2:n parissa.

Natokin vilahti Venäjän mediassa

Vierailun tuntumassa Venäjän mediassa on myös huomioitu, että Suomi on aloittanut uuden Nato-arvion laadinnan. Venäjän karsastama läntinen sotilasliitto ei noussut esiin pääministerien tiedotustilaisuudessa, mutta varaulkoministeri Vladimir Titov kommentoi asiaa journalisteille Pietarissa.

– Sikäli kuin tiedän, Suomen liittymisestä ei ole käyty virallista keskustelua. Asiasta käydään julkista keskustelua, Titov kertoi Itar-Tassin mukaan.

– Tiedämme, että jonkinlaisia raportteja on tekeillä tulevia keskusteluja varten. Mutta mitään päätöksiä asiassa ei ole tehty. On ollut myös jotain lausuntoja, että istuva hallitus ei aio tehdä päätöksiä tässä asiassa, Titov jatkoi.

.
.