Hyppää sisältöön

Palanut asuntomessutalo rakennetaan kesäksi uudelleen Seinäjoella

Tuli tuhosi perjantaiaamulla hirsitalokohteen Seinäjoen asuntomessualueella. Kaikki osapuolet ovat valmiina rakentamaan samanlaisen talon uudelleen heinäkuun asuntomessuihin mennessä. Asuntomessut, rakentajaperhe ja näytteilleasettaja odottavat nyt vakuutusyhtiöltä ripeitä toimia. Asuntomessujen yli 40-vuotisessa historiassa ei ole aiemmin sattunut yhtä tuhoisaa tulipaloa.

Tuli tuhosi rakenteilla olleen, hirsisen asuntomessutalon Seinäjoella. Kuva: Anri Koski / Yle

Seinäjoen asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Joensuu sai perjantaiaamulla tylyn herätyksen Helsingissä: messukohde numero 20 on tulessa ensi kesän messualueella.

– Aamu alkoi ikävällä uutisella etenkin rakennuttajaperheen osalta, Kirsi Joensuu myöntää.

Projektipäälliköllä on kuitenkin mielessä jo selvät sävelet, miten nyt toimitaan.

– Aamun tragediasta huolimatta Seinäjoen asuntomessujen portit aukeavat suunnitelmien mukaan 8. heinäkuuta ja tuhoutunut, moderni hirsitalo rakennetaan messuihin mennessä uudelleen, Joensuu vakuuttaa.

Vakuutukset kunnossa

Projektipäällikkö Kirsi Joensuu toivoo, että vakuutukset ja kaikki muut palosta johtuvat viralliset asiat saadaan hoidettua ripeästi, että jälleenrakentamiselle jää tarpeeksi aikaa.

– Olen jo keskustellut rakentajan ja päänäytteilleasettajan kanssa, ja kaikki rakentamisen aikaiset vakuutukset ovat kunnossa, joten siltä osin asia on ihan selvä.

– Joudumme nyt uudelleen aikatauluttamaan kohteen valmistumisen. Meillähän on rakentajien ja päänäytteilleasettajien kanssa monikantasopimus, jossa sitoudutaan tiettyyn aikatauluun, mutta totta kai tällaisessa tilanteessa istumme yhdessä pöydän äärelle. Kun savu on hälvennyt, käydään aikataulu läpi, Kirsi Joensuu selvittää.

– Kummallakin taholla on tahto ja valmius rakentaa kohde uudestaan edellyttäen, että vakuutusyhtiö toimii ripeästi ja saadaan selvitystyöt tehtyä nopeasti valmiiksi, Kirsi Joensuu jatkaa.

Aika riittää

Tuli tuhosi asuntomessualueella 200-neliöisen, modernin hirsitalon alueen keskeiseltä tontilta. Kirsi Joensuun mukaan talo ehditään rakentaa alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti messuihin mennessä.

– Tässä on aikaa vielä vajaa viisi ja puoli kuukautta messuporttien aukeamiseen. Kaikki suunnitelmathan ovat valmiina, Joensuu toteaa.

– Ei muuta kuin tuotantokoneet laulamaan ja työmiehet töihin. Talo ehditään kyllä rakentamaan kesäksi. Se on myös rakentajaperheen etu, koska he ovat eläneet sen aikataulun mukaan, että he pääsevät heti messujen jälkeen muuttamaan uuteen kotiin.

Tuhoutuneen Honkatalojen kohteen on suunnitellut arkkitehti Seppo Mäntylä. Kuva: Anri Koski / Yle

Syttymissyytä selvitetään

Seinäjoen Pruukinrannassa palanut asuntomessutalo on Honkatalojen kohde nimeltään Riihi. Se sijaitsee Kyrkösjärven patovallin vieressä. Talo on yksi tulevien messujen merkittävistä hirsirakennuskohteista, joilla halutaan esitellä modernia hirsitalorakentamista. Kohteen on suunnitellut arkkitehti Seppo Mäntylä.

Pelastuslaitos sai ilmoituksen palosta perjantaiaamulla ennen kello seitsemää, jolloin palo oli jo edennyt pitkälle. Palon havaitsivat alueella olleet rakennusmiehet. Palon syttymiskohta oli talon alakerrassa, autotallin kohdalla. Poliisi ja paloviranomaiset selvittävät syttymissyytä.

Asuntomessuilla ei ole aiemmin sattunut yhtä tuhoisaa tulipaloa. Suomen Asuntomessuilta kerrotaan, että tapaus on ainutlaatuinen. Ainoastaan vuonna 2005 loma-asuntomessuilla kärähti saunamökin katto.

.
.