YK-lähettiläs varoittaa Etelä-Koreaa lähtemästä Pohjois-Korean suuntaan

Oikeutta mielenosoituksiin ei pidä rapauttaa, sillä mahdollisuus kertoa kantansa myös protestoimalla on kansalaisille ja valtiolle tärkeää, sanoo Etelä-Koreassa kansalaisvapauksien tilaan tutustunut erityislähettiläs.

Ulkomaat
Kiai ja Cho kättelevät.
YK-lähettiläs Maina Kiai (vasemmalla) tapasi Etelä-Korean matkallaan hallituksen edustajana varaulkoministeri Cho Tae-yulinYonhap / EPA

YK:n erityislähettiläs varoittaa Etelä-Koreaa kansalaisten kokoontumis- ja järjestäytymisvapauden rajoittamisesta. Pohjoinen naapurimaa on esimerkki siitä, mitä äärimmillään voi tapahtua, jos suunnan sallitaan jatkua, sanoo Maina Kiai.

Hän kehui Etelä-Koreaa demokratisoinnin onnistumisessa sotilasvallan jälkeen, mutta viime vuosina on hänen mukaansa ollut nähtävissä merkkejä kansalaisoikeuksien taantumisesta.

– Vaistoan heikkenemistä oikeudessa rauhanomaiseen kokoontumiseen ja järjestäytymiseen. En dramaattisia kieltoja, vaan hidasta ja hiipivää rapautumista, Kiai sanoo.

Hän mainitsee erityisesti tapaukset, joissa viranomaiset ovat rajoittaneet protestointia sillä perusteella, että siitä on heille vaivaa, tai viittaamalla Pohjois-Korean turvallisuusuhkaan. Hän on huolissaan myös poliisien kovista otteista mielenosoittajia vastaan.

Arvostelijat muistavat sotilasvaltaa

Viime marraskuussa pääkaupungissa Soulissa järjestettiin maan suurin mielenosoitus miltei kymmeneen vuoteen. Noin 700 000 ihmistä osoitti mieltään työntekijöiden aseman heikennyksiä vastaan ja myös siksi, että valtio oli sanelemassa koulujen historiankirjojen sisällön. Protestoijien välillä puhkesi yhteenottoja. Poliisi käytti vesitykkejä ja kyynelkaasua mielenosoituksen hajottamiseen.

Presidentti Park Geun-hye tuomitsi mielenosoituksen ja kannatti kovia oikeudellisia toimia protestoijia vastaan. Rauhanomaisten kokoontumisten järjestäjiä ei kuitenkaan pitäisi missään oloissa panna vastuuseen muiden rikollisesta käytöksestä, Kiai sanoo.

Parkin konservatiivihallituksen arvostelijoiden mielestä Park ajaa paluuta autoritääriseen valtioon, jollainen Etelä-Korea oli hänen upseeri-isänsä Park Chung-Heen johtamana. Heidän mukaansa mielenosoittajille langetetaan kohtuuttomia rangaistuksia, jotta he eivät enää ryhtyisi protestoimaan mitään vastaan.

"Vaalikaa avoimuutta"

Kiain mukaan kokoontumisilla ja mielenosoituksilla on ratkaisevan tärkeä sosiaalinen merkitys, koska ne antavat ihmisille mahdollisuuden ottaa kantaa.

– Ajatelkaa vaihtoehtoja. Pohjois-Korea on niistä räikeä esimerkki. Avoimuus on Etelä-Korealle pitkä perinne. Kehotan sekä kansalaisia että hallitusta vaalimaan sitä, Kiai sanoi tiedotustilaisuudessaan Soulissa.

Hän luovuttaa runsaan viikon mittaisen Etelä-Korean-matkansa varsinaisen raportin YK:n ihmisoikeuskomissiolle kesällä. Hän oli maassa ihmisoikeusjärjestöjen kutsumana ja tapasi matkansa aikana viranomaisten ja ihmisoikeusjärjestöjen edustajien lisäksi muun muassa seksuaali- ja muiden vähemmistöjen edustajia, kertoo The Korea Times (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset