1. yle.fi
  2. Uutiset

Feministinen alusvaatesuunnittelija Marlies Dekkers: "Seksikkäin asuste on itseluottamus"

Maailman kopioiduimpiin kuuluva huippusuunnittelija Marlies Dekkers haluaa, että jokainen nainen voi vietellä itsensä hänen alusasuillaan. Dekkersin nainen on viikinkisoturi, jonka rinnat pysyvät järjestyksessä myös silloin, kun pitää juosta bussiin.

kulttuuri
Alusasusuunniittelija Marlies Dekkers
Yle/Mikko Ahmajärvi
Marlies Dekkersin viikinkiaiheiset rintaliivit
Marlies Dekkers on innostunut muun muassa viikinkisotureista.Yle/Mikko Ahmajärvi

Viikingit, siitä tv-sarjasta hollantilainen huippusuunnittelija Marlies Dekkers on juuri nyt todella innoissaan. Uusi mallisto on saanut nimensä Lagerthalta, voimakastahtoiselta soturinaiselta, joka huolehtii lapsistaan, viljelee maata, rakastaa intohimoisesti ja päättää asioistaan itse. Eikä todellakaan tarvitse miestä pelastamaan itseään pulasta.

– Hänellä on aivan uskomaton itseluottamus! Iso asia on myös se, että naiset ja miehet olivat tasa-arvoisia. Tällaisilta naisilta minä saan inspiraationi ja toivon, että he inspiroivat myös kaikkia naisia, jotka käyttävät asujani. Minun kanssani he ovat sotureita, Dekkers nauraa.

Ja Dekkers nauraa paljon. Hänelle huumori on haudanvakava asia, kun alusasuista puhutaan. Hän on itse pukeutunut korsettiin, joka vastaa rintoja tuijottavan katseeseen räpyttelemättä; kuppeja koristavat valtaisat silmät.

– On väärä luulo, ettei huumoria ja seksikkyyttä voisi yhdistää.

Kovin reipas leikkisyys ei ehkä pure asialliseen suomalaiseen asiakaskuntaan, jolle huippusuunnittelija hiljattain kävi esittelemässä mallistojaan ensimmäistä kertaa. Esplanadilla sijaitsevissa pr-toimiston tiloissa haastateltu Dekkers uskoo silti, että muille malleille löytyy ottajia.

– Tehän olette tavallaan viikinkejä täällä, eikö vaan?

Rintaliivit, joiden kupeissa on silmät
Seksikkyys ei sulje huumoria pois, tuumii Marlies DekkersYle/Mikko Ahmajärvi

"Woouuu, tuo seksikäs tyttö olen minä!"

Dekkers julistaa olevansa feministi ja toivoo, että kaikki muutkin olisivat. Häntä surettaa, miten julmasti naiset lyttäävät itseään, miten epämukavaksi he kaikkialla maailmassa olonsa tuntevat. He harmittelevat lattanaa ahteria, liian isoja tai liian pieniä rintoja, rumia kinttujaan.

Hänen mielestään jokainen nainen on kaunis ja jokaisella naisella on syytä riemuita vartalostaan. Siksi mallistoista löytyy designliivejä myös F-koossa.

– Minun asuni voivat lisätä naisen itsevarmuutta ehkä kymmenen prosenttia, sen verran, että hän rohkenee näyttää vartaloaan hieman enemmän. Jos alusasujeni muotoilevat ominaisuudet ja design auttavat, niin olen tehnyt työni hyvin. Kauneutta ei ole pelkästään koossa 36.

Siksi Dekkersille naisen oma, hyväksyvä katse peilin edessä on olennaisempi juttu kuin se, mitä miesten keskimäärin kuvitellaan pitävän haluttavana.

– Haluan, että kun nainen katsoo itseään alusasuissani, hän ajattelee: woouuu, tuo seksikäs tyttö olen minä! Asuissani hihnat, nyörit ja punokset kehystävät kauneimpia kohtia myös takana. Haluan, että kun nainen katsoo olkansa yli, hän parkaisee, että voi herranjumala, miten hyvältä näytän myös selkäpuolelta.

"Ei mitään froufrouta ja oh là là:ta"

Tie alusvaatteiden maailmaan oli Dekkersille selvä oikeastaan jo alakouluikäisenä. Seitsenvuotiaana hän kärtti äitinsä ostamaan hänelle ihanat sukkanauhaliivit. Ne oli aivan pakko saada. Ensimmäiset teini-iässä tienatut omat rahat menivät viimeistä guldenia myöten alusasuihin.

Jopa taidekoulun päättötyöksi tehty mekko lipsahti alusasun puolelle, sillä edestä pitkähelmainen leninki jätti takapuolen täysin paljaaksi. Kuuluisa luomus kuuluu nykyisin Hollannin Rijksmuseumin kokoelmiin.

Vaikka pitsit ja rimpsut vetosivat pikku-Marliesiin, hänen muotokielensä on ollut graafista ja modernia siitä lähtien, kun hän esitteli ensimmäisen kokoelmansa 1990-luvun alussa. Perusajatus on, ettei täydellisestä istuvuudesta tingitä estetiikan takia – ja toisinpäin.

– Idea on se, että alusvaate tuntuu yhdistelmältä hölkkävaatetta ja haute couture -iltapukua ja kun nainen löytää sellaisen, hän ei siitä luovu. Esimerkiksi ranskalainen suunnittelu on enemmän froufrou ja oh là là, summaa Dekkers ja nauraa taas.

Marlies Dekkers kohentaa asua mallinuken yllä.
Marlies Dekkers on tarkka yksityiskohdista.Yle/Mikko Ahmajärvi

"Keksikää omia ideoita!"

Dekkersin brändi on kasvanut vauhdilla viime vuosina. Suunnittelija arvelee suosionsa salaisuudeksi käytännöllisyyden, mukavuuden ja omaleimaisen tyylikkyyden yhdistelmää.

– Esiintyvät taiteilijat pitävät näistä, koska lavalla pitää tanssia, hyppiä ja juosta. Samalla pitää olla varma siitä, että tissit pysyvät piilossa. Kun nämä liivit päällä juoksee bussiin, siivoaa, tai nostaa jotain lattialta, niin ei tarvitse pelätä, että jotain pullahtaa ulos. Ja illalla sitten, kun pudotat makuuhuonessa päällysvaatteet pois, niin wooou, näytät hyvältä edelleen.

Suosion kasvaessa on kasvanut myös kopiointi. Erityisesti Dekkersille tunnusomaisia, rintoja kehystäviä hihnoja näkee jatkuvasti muiden brändien katalogeissa. Tekijänoikeusjuttuja on meneillään jatkuvasti. Matkiminen ei ole Dekkersin mielestä mairittelun muoto vaan merkki omaperäisyyden puutteesta.

– Kyllähän minä näitä juttuja voitan, mutta jokainen kiista luo negatiivista energiaa. Alusasualalla ei ole nähty paljokaan uusia ajatuksia, joten siitä seuraa apinointia. Olkaa ihmiset luovia! Keksikää omia ideoita!

yksityiskohta rintaliiveistä, joissa koristeellisia nyörejä
Dekkersille tunnusomaisia rinnan yli kulkevia nauhoja jäljitellään jatkuvasti.Yle/Mikko Ahmajärvi
Lue seuraavaksi