1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. influenssa

Influenssa-aalto jyllää jo vahvana Oulussa – epidemian huippu vasta tuloillaan

Oulun hyvinvointipalveluista korostetaan, että influenssarokotteen ottaminen on nyt myöhäistä, sillä influenssaepidemian huippua odotetaan noin kahden viikon päähän.

Kuva: Raila Paavola / Yle

Influenssa-aalto jyllää vahvana Oulussa. Influenssaa on tavattu jo kaikilla Oulun terveysasemilla. Kaupunginsairaalassa on hoidettavana toistaiseksi kymmenen influenssapotilasta.

Vastaanotoilla influenssapotilaat ohjataan käyttämään kasvosuojusta tarttumisen ehkäisemiseksi.

Oulun hyvinvointipalveluista korostetaan, että influenssarokotteen ottaminen on nyt myöhäistä, sillä influenssaepidemian huippua odotetaan noin kahden viikon päähän.

Tartuu myös perusterveisiin nuoriin

Tänä vuonna influenssa epidemian aiheuttaa pääosin influenssa H1N1-virus, joka on jo aiheuttanut vakavia infektioita myös nuorilla ja muuten terveillä aikuisilla.

Hyväkuntoinen ja perusterve henkilö voi hoitaa influenssaa kotona, jossa hänen tulisi olla siihen saakka, kunnes kuume on poissa ja muut oireet vähenemässä. Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt hoidetaan terveysasemilla tai päivystysaikana yhteispäivystyksessä, mikäli influenssa aiheuttaa esimerkiksi hengitysvaikeuksia, Oulun hyvinvointipalveluista kerrotaan.

Lapsilla voi esiintyä mahavaivoja

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa.

Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Liikkeellä on myös muita viruksia, eivätkä kaikki hengitystietulehdukset ole influenssaa.

OYS:in päivystyksessä oma reitti influenssapotilaille

Oulun yliopistosairaalassa influenssapotilaita on jo niin paljon, että heille on avattu oma reitti päivystyksessä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Hannu Syrjälän mukaan eristämällä iinfluenssaoireiset omaan jonoon taudin tarttumista muihin potilaisiin pystytään ennaltaehkäisemään paremmin.

– Yhteispäivystyksen sisäänkäynnissä on tarkemmat ohjeet influenssapotilaiden ilmoittautumiselle, Hannu Syrjälä sanoo.

OYS:issa on perustettu oma linja epidemiapotilaille vain kerran aikaisemmin.