Hovioikeus hylkäsi syytteen irakilaismiehen siskonsa kunniamurhan valmistelusta

Hovioikeuden mukaan tappamisella uhanneen viestit eivät täytä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun tunnusmerkistöä. Mies tuomittiin pahoinpitelystä.

Kotimaa
Lähikuva naisesta huiviin pukeutuneena.
Jaipal Singh / EPA

Hovioikeus hylkäsi tänään perjantaina syytteen, jonka mukaan irakilaismies olisi suunnitellut sisarensa kunniamurhaa. Tekohetkellä 20-vuotias mies tuomittiin sisarensa pahoinpitelystä kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Helsingin käräjäoikeus oli tuominnut miehen kahden vuoden ja yhden kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta sekä pahoinpitelystä.

Syyttäjän mukaan mies oli suunnitellut surmaa, sillä hänen 16-vuotias siskonsa ei noudattanut perheen kulttuurin ja uskonnon mukaisia perinteitä. Tyttö oli liikkunut ulkona, tavannut ikäisiään nuoria sekä pukeutunut perheen mielestä epäsopivasti. Tyttö karkasi kotoaan viime vuoden huhtikuussa, minkä jälkeen mies lähetti useille ihmisille viestejä, joissa uhkasi tappaa sisarensa.

Hovioikeuden mukaan miehen ei ole kuitenkaan näytetty laatineen yksityiskohtaista suunnitelmaa sisarensa surmaamisesta, minkä takia viestit eivät täytä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun tunnusmerkistöä.