Näin löydät apua masennukseen

Hakeudu vakavissa masennus- ja mielenterveysongelmissa lääkäriin. Apua voit lisäksi löytää saman kokeneiden ihmisten ryhmistä.

terveys
Nuori katsoo kännykkäänsä ikkunan edustalla.
Tiina Jutila / Yle

Vertaistukiryhmät

Monet masennuksesta toipuvat kehuvat erilaisia vertaistukiryhmiä. Niitä vetävät usein vapaaehtoiset. Ryhmässä potilaat kohtaavat toisiaan ja pääsevät vaihtamaan kokemuksia sekä itse sairaudesta että sen hoitamisesta.

– Lääkäri ei pääse aina pintaa syvemmälle, koska hänellä ei ole aikaa. Silloin omaan kokemukseen perustuva neuvo voi olla arvokkaampi, sanoo kuopiolainen vertaistukiryhmän vetäjä.

Vertaisryhmissä ei pelkästään keskustella vaan myös harrastetaan yhdessä esimerkiksi teatterissa käyntiä. Kaikkea, mikä auttaa tervehtymään. Tärkeää on saada tekemistä, josta tulee hyvä mieli.

Yksi vertaistukiryhmän tavoitteista on saada masennukseen sairastunut kohtaamaan samassa tilanteessa olleita tai olevia. Se on monelle osoitus, että vaikeastakin tilanteesta voi päästä yli.

Vertaistukea järjestää Suomessa muun muassa Mieli Maasta ry (siirryt toiseen palveluun). Yhdistys kouluttaa vapaaehtoisia vetäjiksi. Yhdistyksen nettisivuilla kerrotaan, että vertaistuki auttaa myös pelkojen voittamisessa.

Monilla sairaanhoitopiireillä on omia kokemusasiantuntijakoulutuksia. Kokemusasiantuntijat ovat itse päässeet yli masennuksesta ja toimivat mielenterveyskuntoutujien ryhmissä auttamassa muita.

TRE-menetelmä

Jotkut masennuspotilaat ovat löytäneet apua TRE-menetelmästä. Kyseessä ei ole terapia vaan itsehoito-ohjelma. Sitä käyttävät myös urheilijat ja stressin vuoksi oireilevat ihmiset.

Menetelmää ei ole tutkittu laajan potilasaineiston pohjalta eli sen tehosta ei ole tieteellistä näyttöä. Tutkimuksia on kuitenkin käynnissä muun muassa Yhdysvalloissa veteraanisairaalassa.

TRE-nimi tulee englanninkielisistä sanoista Trauma Releasing Exercises. Amerikkalaisen David Bercelin kehittämässä menetelmässä käytetään jumppasarjaa, joka käynnistää lihaksissa tärinän. Se laukaisee stressiä ja jännitystä, sanoo Suomessa TRE-ohjaajia kouluttava Jyrki Rytilä. Hänen mukaansa eläimet käyttävät samaa menetelmää, mutta niille se tulee luonnostaan vapaudessa. Rytilä on koulutukseltaan diplomi-insinööri.

Kuopiolainen psykiatri Päivi Maaranen on yksi TRE-ohjaajista. Hänen mukaansa menetelmän avulla voi purkaa stressiä mutta myös elämän aikana kertyneitä traumoja.

Vaikka alun perin menetelmä on kehitetty kriisialueiden traumatisoituneille ihmisille, sitä käytetään yhä enemmän myös Suomessa. Nykyisin ryhmiä on useissa kaupungeissa eri puolilla maata.

Maarasen mukaan liikesarjoilla pyritään venyttämään niitä lihaksia, jotka supistuvat, kun ihminen pelästyy. Näitä ovat muun muassa pallea ja lonkankoukistaja, joka on usein kroonisesti jännittynyt.

Maaranen on perustanut pienimuotoisen testiryhmän, jossa mitataan sykkeen muuttumista. Maarasen mukaan sykkeen muuttuminen on suorassa suhteessa koettuun stressiin.

Sekä Maaranen että Rytilä kehottavat vakavista traumoista tai mielenterveysongelmista kärsiviä käymään ensin lääkärillä, jos he harkitsevat TRE-ryhmään osallistumista.